Hopp til innhold

­Ny ordfører i Færder nekter å snakke om fastlandsforbindelsen

Nå er det avgjort at Tom Mello (H) overtar ordførerklubba. Men når han får spørsmål om en av de mest omdiskuterte sakene på Færder, er han taus.

Tom Mello fra Høyre og Jan Thomas Låhne fra INP på pressekonferansen i ettermiddag.

ENIGE OM AVTALE: På en pressekonferanse på Tjøme i ettermiddag presenterte Jan Thomas Låhne fra INP og Tom Mello fra Høyre avtalen som er signert og godkjent av partiene.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Det var Anders Mathisen fra Fremskrittspartiet som uttalte seg om fastlandsforbindelsen. Jeg synes det blir litt feil at jeg skal overta arenaen fra han på det, sier Tom Mello.

Hvorfor vil du ikke svare på spørsmålet om fastlandsforbindelsen, og hva slags kompromisser som er blitt gjort der?

– Selvfølgelig kan jeg det, men jeg vil helst ikke ha det i den samme saken som nå. Jeg vil at det skal stå igjen et bilde av at her er det flere som har uttalt seg. Det er det som er budskapet vårt i dag.

– Men det kan jo hende at vi har andre spørsmål i saken?

– Da tror jeg vi tar det i en senere runde, svarer Mello.

Les også Bruforbindelsen i spill: – Overrasket over at det brukes som forhandlingskort

Jon Sanness Andersen og Tom Mello i debatt om strandsone

Bruforbindelsen i spill

Det har hersket usikkerhet og full forvirring om den vedtatte fastlandsforbindelsen mellom Nøtterøy og Tønsberg.

I går gikk INP-lederen i Færder, Børge Nordås, ut i Tønsbergs Blad og proklamerte at de hadde fått gjennomslag for å utrede folkeavstemning om det bomfinansierte prosjektet.

Nordås uttalte til avisen at INP hadde fått klarsignal både fra høyre- og venstresiden. I formiddag gjentok INP-toppen budskapet overfor NRK.

Anders Mathisen fra Fremskrittspartiet, som trolig blir Færders nye varaordfører, innrømmet på pressekonferansen at fastlandsforbindelsen har vært og er en het potet.

– For Senterpartiet og INP har førstevalget vært å ha en folkeavstemning, Høyre ønsker ikke folkeavstemning. Derfor har vi sett på om det er mulig å holde en representativ meningsmåling, altså ha et større antall spurte mennesker enn tidligere.

Han sier at det likevel er viktig å få frem all informasjon før en eventuell meningsmåling avholdes.

– Selger seg for ordførerkjedet

Redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland sier han synes det er bekymringsfullt det som nå skjer i Færder.

Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad

Redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland mener de to største partiene i Færder har solgt seg for ordførerkjedet.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Det som bekymrer meg er at ansvarlige politikere fra de to største partiene, med noen forbehold, ser ut til å kunne selge seg for å få et ordførerkjede. Høyre og Arbeiderpartiet i Færder har akkurat som partiene i Tønsberg sagt at de skal stå i stormen rundt fastlandsforbindelsen. Slik det høres ut fra lekkasjene på forhandlingsmøtene, har begge partier vært villige til å diskutere løsninger når det gjelder folkeavstemning. Det er trist å se.

Hva blir feil med en folkeavstemning?

– Jeg mener politikerne nå må stå for det de har sagt, og det de har sagt at de skal gjøre. Det er vedtak etter vedtak på at det skal bygges en ny fastlandsforbindelse. Da burde de stå på det i stedet for å tenke kortsiktig, og tenke at for meg er det viktigst med et ordførerkjede.

Hersket kaos

Etter valget har det hersket fullstendig politisk kaos i Færder.

Forrige fredag gikk partiene Venstre, Senterpartiet, Industri og- Næringspartiet, Fremskrittspartiet og Høyre ut med en melding om at de har inngått en valgteknisk samarbeidsavtale.

Tom Mello fra Høyre skulle bli ny ordfører i Færder. Mandag denne uka viste det seg at alt var usikkert.

Siden da har imidlertid møtevirksomheten mellom venstresiden og INP startet, bekrefter både INP og Arbeiderpartiet.

Kaos til enighet

Onsdag kveld kom avtalen om politisk samarbeid mellom de fem partiene endelig i havn. Det er de samme partiene som valgte å komme til enighet for en liten uke siden.

Mello sier på pressekonferansen at partiene har snakket mye om politikk, men at det fortsatt gjenstår å danne en politisk plattform.

Han sier også at det å kun ha en stemmes overvekt betinger et godt samarbeid, slik at partiene står godt samlet og har en politikk som alle de fem partiene kan stå bak.

Mello sier de fem partiene har blitt enige om noen viktige punkter, selv om de har fem ulike partiprogram.

I kulissene før pressekonferansen på Tjøme

Det kokte greit i kulissene rett før pressekonferansen i kulturhuset på Tjøme skulle starte torsdag ettermiddag.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Ingen endring om boplikt

Jan Thomas Låhne fra INP sa på pressekonferansen at de har punkter de har diskutert, knyttet til boplikt, strandsone og fastlandsforbindelse.

Forutsetninger for samarbeid er ingen endring om boplikt.

– Vi ble til slutt enige om boplikten, heldigvis.

Runar Bekkhus i Færder Venstre sier de har vært spesielt opptatt av strandsonen i Færder.

– Vi sikrer strandsonen med den nye arealplanen. Der blir det ingen endring. Der er det strengt lovverk, og det blir sånn det er i dag.

Fastlandsforbindelsen er de fem partiene ikke helt enige i, selv om

Bekkhus sier de er enige med Høyre i saken. Den saken sier han de skal komme tilbake til. Oslofjorden er et annet punkt de har snakket mye om, og som Venstre er spesielt opptatt av.

– Det skal ikke herske noe tvil om at vi i Venstre kommer til å ligge hardt på alle de andre partiene for at noe skal skje der. Vi kommer til å støtte kravet om at nasjonale myndigheter må på banen. Og de må på banen nå.