Høyre blør i sykehussaken

– Senterpartiet eier ikke Tinn, selv om lederen av Tinn Høyre melder overgang. Det sier høyreordfører Steinar Bergsland på Rjukan.

Demonstrasjon for Rjukan sykehus

Sykehusstriden på Rjukan koster politisk. Høyre og Arbeiderpartiet taper medlemmer til Senterpartiet.

Foto: Roald Marker / NRK

Sykehussaken på Rjukan rir Tinn Høyre som en mare. Etter at mangeårig medlem og leder i Tinn Høyre, Bjørn Sverre Birkeland, nå melder seg ut, er den foreløpige toppen nådd for Høyre.

Bjørn Sverre Birkeland er nøye med å understreke at dette ikke er en konflikt mellom han og Tinn Høyre.

Bjørn Sverre Birkeland

Høyre-leder Bjørn Sverre Birkelands overgang til Senterpartiet vekker reaksjoner.

Foto: Johs Apold / NRK

Blir i Høyre

Reaksjonene fra ordfører og partikollega Steinar Bergsland er som forventet.

– Jeg synes det er leit, fordi Bjørn Sverre har gjort en kjempejobb for Høyre. Men jeg støtter ham selvfølgelig ikke. Etter min mening melder han seg ut av det partiet der han kan påvirke politikken.

Likevel forstår Bergsland hvorfor Birkeland gjør som han gjør.

– Alle i Høyre her i Tinn er frustrert over den situasjonen både ledelsen på Sykehuset Telemark og regjeringen har ført oss inn i.

Bergsland viser til ledelsen på Sykehuset Telemark som vedtok å legge ned akuttfunksjonen på lokalsykehuset og helseminister Bent Høie. Han grep som kjent ikke inn og stoppet vedtaket. Det kunne han nemlig ha gjort i Stortinget 16. juni.

Selv om Bergsland deltok i protesttoget i Oslo den dagen, velger han å fortsette i Høyre.

Steinar Bergsland

Steinar Bergsland trives best i eget parti, selv om han valgte å reise til Oslo for å gå i demonstrasjonstog for lokalsykehuset.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er minst tre år igjen med Høyre i regjering. Jeg mener det er best å ytre seg i eget parti.

Senterpartiet vinner frem lokalt

Det er særlig Senterpartiet som kan skumme fløten av misnøyen folk har til Høyre. Gunhild Lurås er partileder i Tinn og forteller at folk på Rjukan er vant til sentralisering, men sykehussaken fikk det til å renne over for mange.

– Partiet vårt har hatt en lokal linje gjennom mange år og når så profilerte politikere som nestleder Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen engasjerer seg, gir det resultater for Sp, mener Lurås.

Steinar Bergsland er ikke enig at det bare er Høyre som driver sentralisering. Han mener det har vært gjeldende politikk blant alle partier i mange år. Lurås svarer slik:

– Senterpartiet har i mange år vært tydelig på å slåss lokalt. Blant annet med å bevare Hydro-arbeidsplasser lokalt. Nå ser folk at vi gjør det samme i sykehussaken. Tinns styrke er at alle står sammen, også over partigrensene.

Senterpartiet har fått en stor medlemsvekst. I mai hadde partiet 40 medlemmer. Nå har det vokst til 107. Partilederen ser ikke bort fra at det er tidligere medlemmer som kommer tilbake. Men hun er selvsagt glad for veksten. Likevel velger hun å være ydmyk foran kommunevalget om ett år.

– Jo flere medlemmer, jo sterkere er vi. Men vi skal likevel slåss hardt for å få flest mulig stemmer på valgdagen.

Ap blir også straffet

Men det er ikke bare Høyre som har fått politisk juling. Også Ap i Tinn har fått lide. 12 medlemmer har meldt seg ut, blant andre ett kommunestyremedlem. Birger Hovden er leder i lokallaget.

– Nå har det roet seg litt hos oss. Men jeg er lei meg for at Birkeland har meldt seg ut av Høyre. Tinn trenger lokale medlemmer i de store partiene. Det hjelper ikke at Sp får mange medlemmer lokalt. Innflytelsen nasjonalt blir ikke stor nok, mener Hovden.

Birger Hovden, Ap

Arbeiderpartiet har også fått smake hva det vil si å legge ned sykehus. Birger Hovden er leder i Tinn.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Å legge ned lokalsykehus har straffet seg tidligere. Det har blant annet Arbeiderpartiet fått lære. Også de fikk noe av skylda for at lokalsykehuset på Rjukan ikke lot seg redde.

– Gleder seg til valget

Akkurat nå er det Tinn Høyre som får lide for den politikken de har valgt å føre. Ordfører Steinar Bergsland innser at partiet er svekket lokalt.

– Det er klart det er tungt å miste en god høyremann. Utover det er det ikke Senterpartiet som eier distriktene. Vi i Høyre har startet en stafett om å dra i gang lokale tiltak. Og den sprer seg.

– Gleder du deg til å stille i valgkamp neste år?

– Ja, vi har ett godt lag og vil jobbe videre med det, avslutter høyreordfører Steinar Bergsland.