– Unge er opptatt av saker som angår dem i hverdagen

51 prosent av 16- og 17-åringene i Porsgrunn brukte stemmeretten under valget.

Hege Schjøth Øverås

Informasjonsrådgiver i Porsgrunn kommune, Hege Schjøth Øverås godt fornøyd med valgdeltagelsen blant de yngste i kommunen.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Porsgrunn kommune er en av 20 utvalgte kommuner der 16- og 17-åringer kunne stemme under årets kommune- og fylkestingsvalg.

Av 885 unge, benyttet 454 seg av stemmeretten. Det gir en valgdeltagelse på over 51 prosent. Det er informasjonsrådgiver i Porsgrunn kommune, Hege Schjøth Øverås godt fornøyd med.

Ved de tre forrige valgene har kun 33 prosent av førstegangsvelgerne stemt.

– Derfor er det gledelig at 57,3 prosent av 16- og 17-åringene i kommunene som deltok i forsøket med nedsatt stemmerettsalder stemte ved kommunevalget, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Godt fornøyd

– Det er jeg, men jeg kunne selvfølgelig håpe at det var enda flere som hadde benyttet stemmeretten sin, men egentlig tror jeg vi skal være godt fornøyd, sier Øverås.

At halvparten av de unge lot være å stemme, tror hun har sammenheng med at politikerne ikke har prioritert saker som fenger unge.

– Noen unge er motivert, engasjert og interesserer seg for politikk, andre er ikke det. Den gruppen er vanskelig å treffe, sier Øverås.

Hun tror de unge er opptatt av ting som angår dem direkte.

– Jeg tror at de er opptatt av ting som er nære dem, og at de ikke nødvendigvis tenker på at det er politikk. Det kan være fritidsinteresser, kino, kollektivtransport og ungdomskulturhus. Saker som angår dem i hverdagen, sier Øverås.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valg 16-åringer

Fra venstre: Audun Theie, Andreas R. Langnes, Viktor L. Jensen, André Berntsen og Martin Utbøen synes det er viktig å bruke stemmeretten.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Motivert av foreldrene

Audun Theie er 17 år, og går på Porsgrunn videregående skole. I år stemte han for første gang, og føler at han har vært med på å påvirke valget.

– Grunnen til at jeg stemte, var at foreldrene mine motiverte meg til å stemme, og være med på å bestemme hva som skal skje her i Porsgrunn. Ved å stemme vil jeg også påvirke samfunnet her, hvordan vi har det og hva jeg mener er viktig, sier Theie.

Verdivalg

– Hva var avgjørende for ditt valg?

– Det som var viktig for meg, var hvilke verdier partiene satser på, blant annet eldreomsorg og hvordan vi barn skal ha det på skolene.

– Synes du det har vært nok fokus på unge under valgkampen i Porsgrunn?

– Hos noen partier har det vært det, for andre har det ikke vært så mye fokus på unge. Det partiet jeg stemte på mener jeg har hatt mye fokus på oss unge, og også på de eldre, sier Theie.

– Fikk ikke valgkort

Skolekameraten, Martin Utbøen, hadde ikke stemt denne gangen.

– Jeg stemte ikke, for jeg fikk ikke valgkort i posten.

– Du er klar over at det holder med å ta med deg legitimasjon til valglokalene?

– Nei, jeg trodde man trengte valgkort uansett, sier Utbøen.

Han kommer sterkere tilbake ved neste valg.