Travel sommer redder ikke hotellene: – Høsten ser ganske svart ut

SKIEN (NRK): NHO mener regjeringen må utvide permitteringsreglene nå. Delvis permitterte Anisa Clausen frykter hun kan bli arbeidsledig i flere år hvis hun mister jobben.

Anisa Clausen, resepsjonist Thon Hotel Høyers

USIKKERT: Anisa Clausen er resepsjonist ved Thon Hotel Høyers i Skien. Hun er delvis permittert ut oktober, og frykter for egen framtid etter det.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

I en ny undersøkelse NHO Reiseliv har gjort, melder over halvparten av de spurte reiselivsbedriftene at de nesten ikke har noen bestillinger for høsten og at de blir nødt til å si opp folk.

Anisa Clausen er resepsjonist ved Thon Hotel Høyers i Skien. Hun er delvis permittert ut oktober, og frykter for egen framtid etter det.

– Jeg vet ikke om jeg har noen jobb etter oktober. Men jeg prøver å ikke tenke på det og håpe på det beste.

Bak skranken på resepsjonen forteller hun at ting er veldig uforutsigbart om dagen.

Med tanke på arbeidsledigheten i Norge nå, kan jeg bli arbeidsledig i flere år.

Nesten ingen bestillinger

Antall bestillinger som hotellene i Norge har for høsten, er ca. halvparten av det de hadde på samme tidspunkt i fjor, ifølge NHO.

– Blir det halvparten så mange gjester, blir det halvparten så lav inntjening og kanskje bare halvparten så mange ansatte, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold til NRK.

Mange hoteller er avhengig av kurs- og konferansevirksomhet. NHO tror det blir særlig lite av det i år, på grunn av koronapandemien.

Statsminister Erna Solberg og leder i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold før årets første valgdebatt under Nord i Sør konferansen i Oslo.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener Erna Solberg og regjeringen må forlenge permitteringsperioden.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil permittere til nyttår

Dagens permitteringsordning går ut etter 31. oktober. Direktøren ved hotellet i Skien håper de kan permittere ansatte, istedenfor å si dem opp, også etter den datoen.

– Har vi ikke nok gjester må vi nok gå til oppsigelser. Det gjelder bransjen i hele Norge, sier hotelldirektør Christer Sørensen.

Til tross for en god sommer med mange gjester og høy omsetting for hotellet er nesten alle ansatte permitterte i en eller annen grad.

– Regjeringen må forlenge permitteringsperioden i hvert fall frem til nyttår. Det vil hjelpe bedriftene over kneika denne høsten og man kan håpe på en mer normal situasjon etter nyttår.

– Høsten ser ganske svart ut, sier hun.

Regjeringen lover avklaring

Etter sommeren skal regjeringen komme med en ny vurdering av permitteringsordningen.

– Dersom situasjonen i arbeidsmarkedet tilsier det, er regjeringen innstilt på å utvide perioden ytterligere, sier statssekretær Saida Begum (H) i Arbeids- og sosialdepartementet til NRK.

Hun trekker frem at regjeringen også har kommet med tiltakspakker med støtteordninger som lån og kontantstøtte.

– Per nå er permitteringsperioden allerede forlenget ut oktober, noe som innebærer at bedrifter som permitterte da de strenge smitteverntiltakene ble innført, kan beholde ansatte uten å måtte betale lønn i nesten tre måneder til.

De siste tallene fra Nav viser at det i juli var 108 664 permitterte i Norge. Halvparten av disse er delvis permitterte.

Saida Begum, innstilt som Høyres ordførerkandidat i Oslo

Statssekretær Saida Begum (H) i Arbeids- og sosialdepartementet.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark