Hopp til innhold

Horten-forlag i Märtha-bråk

Forlagssjef Torgeir Lorentzen i hortenforlaget Publicom kunne trenge englevakt i stormen etter en spekulativ bokutgivelse om "Märthas engler".

Forlagssjef Torgeir Lorentzen med boka "Märthas engler"
Foto: Per Simon Mustvedt, NRK

Slottet og Norsk Presseforbund er blant de mange som reagerer på at forlaget uten tillatelse utnytter prinsessen og hennes interesse for engler. 

Oversatt bok

Publicom utgir nå en fem år gammel engelsk bok om folks opplevelser av engler. Boken har på norsk fått navnet "Märthas engler", og på forsiden er det et stort bilde av prinsessen. Bortsett fra et to sider langt forord handler boken ikke om Märtha i det hele tatt.  I følge VG vet ikke forfatteren, Emma Heathcote-James, hvem den norske prinsessen er i det hele tatt.

Opplag på 30 000

Men hortenforlaget ser ut til å ha skutt gullfuglen med sin spekulative "vri" på utgivelsen av den engelske boken.  Alt to uker før den skulle blitt lansert, er den trykket i et opplag på 30 000 - og bokslippet er fremskyndet.  - Alle de store bokhandlerne vil ha den, konstataterer en fornøyd forlagssjef  Torgeir Lorentzen.  - Men vi forventer en viss debatt om boka, temaet og innholdet, sier han.

Kraftige reaksjoner

Og debatt skal han få.  - Dette liker jeg dårlig!  Dette er å utnytte prinsessen i kommersielt øyemed, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagbladet. 

Ifølge avisen reagerer også Slottet kraftig på utgivelsen.  - Generelt er det ikke lov å bruke kongefamiliens medlemmer i reklameøyemed eller kommersielt. Utover det har vi ingen kommentar, sier informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen. Geir Berdahl i Forleggerforeningen sier det er høyst problematisk at det ikke er innhentet samtykke til bruk av forside-bildet.

- Ikke gjort noe galt

Men forlagssjef  Lorentzen føler ikke at han har utnyttet prinsessen kommersielt, sier han til NRK. - Det var Märtha som med sin engleskole rettet fokus mot temaet engler i sommer.  På den bakgrunn lette vi etter en bok som tar denne debatten på alvor, og det mener vi å ha funnet her, sier Lorentzen. 

Märtha = engler

-Åndsverkloven gir adgang til å bruke bilder når de er aktuelle og har allmenn interesse.  Etter sommerens debatt forbindes prinsessen sterkere med temaet engler enn noen annen i Norge.  Derfor er vi trygge på at vi ikke har gjort noe galt, sier Torgeir Lorentzen. 

Han regner ikke med noe søksmål fra Slottet.  Derimot har han alt sendt en bok til prinsessen - fordi han tror hun vil ha stor glede av å lese de mange beretningene om folk som mener å ha opplevd engler. 

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark