Horst: – Motgangen er motiverende

OL-deltakelse ble det ikke dette året, men nå er Fredrik van der Horst tatt ut til VM i Nederland. – En tillitserklæring, sier skøytetalentet.

Fredrik van der Horst

VM-KLAR: Horst er takknemlig for all støtte han har fått etter OL-avvisningen. Nå har 24-åringen fullt fokus på å prestere maksimalt i sitt første verdensmesterskap.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Tønsberg-løperen har fått støtte fra store profiler i skøyte-Norge etter at han ble avvist av landslagsledelsen. Reaksjonene var sterke etter at det norske landslaget ikke stilte med utøvere på 10.000 meter under OL i Sotsji.

Les også:

Nå er imidlertid Fredrik van der Horst tatt ut til VM i nederlandske Heerenveen.

– Det kjennes veldig godt. Spesielt da dette er det siste mesterskapet jeg ikke har fått gått ennå. Nå er det et veldig stort steg for meg å gå for Norge i VM, sier han til NRK.no.

For å konkurrere på langdistanseløpet må han gjøre det godt på 500, 1000 og 5000 meter. Målet hans er helt klart å havne blant de åtte beste på 10.000 meter - hvis han kommer dit.

– Tillitserklæring

Men VM-uttaket kom ikke som en overraskelse for 24-åringen.

– Nei, det var ment å være en skateoff for denne VM-plassen i verdenscupen. Men de bestemte seg på forhånd at jeg skulle få den. Sånn sett er det en tillitserklæring etter OL, at de anerkjenner den gode sesongen jeg faktisk har hatt.

I bråket som oppstod rundt Norges manglende deltakelse på langdistansene under OL var det blant andre navn som Johann Olav Koss som oppfordret landslagsledelsen til å ta i bruk Horst.

Les også:

– De store prestasjonene blant de norske utøverne uteble jo i Sotsji. Nå har vel landslaget tatt noen runder med seg selv. Dette er vel en slags erkjennelse om at han som ble valgt fremfor meg trenger noen flere treninger enn å gå i VM, sier van der Horst.

Etter motgangen er han takknemlig for støtten fra flere i det norske skøytemiljøet.

– Jeg setter stor pris på den støtten jeg fikk og at det ble kastet litt lys på saken. Så er det inspirerende at folk som Johann Olav Koss og Sven Kramer taler min sak.

Møtte veggen

Den framgangen Horst har hatt gjør ham kvalifisert til å delta i de største mesterskapene for Norge.

– Jeg måtte ta noen runder med meg selv når jeg så OL fra sofaen, men jeg synes det var stort å tenke på at jeg var en mulig kandidat i Russland, sier han.

På det mentale planet har 24-åringen tatt grep for å finpusse formen.

– Det er vel det jeg har blitt bedre på med årene. Jeg har jo møtt veggen noen ganger, men jeg føler selv at jeg har blitt mer moden. Så har jeg brukt ulike teknikker for å takle vanskelige situasjoner. Motgangen har bidratt til å gjøre meg sterkere, forklarer Horst.