Hopp til innhold

Holdt på å dø av korona – nå er Anne (66) på beina igjen

Etter to måneder i respirator var kroppen til Anne Bratlie Johannessen sterkt nedbrutt, men nå går hun turer alene. – Utrolig inspirerende å se, sier sykehuset.

Anne Bratlie Johannessen

BLID: Fortsatt jobber hun knallhardt for å bli sterkere etter koronasykdommen hun fikk i mars.

Foto: NRK

Den eldre søsteren hennes pleier å si at det er så fint å snakke med Anne, fordi hun alltid sier at «alt ordner seg».

Det så lenge mørkt ut, men nå har sprekingen fra Tønsberg bevist at det er mye sant i akkurat det.

Det er to måneder siden NRK besøkte henne på Kysthospitalet i Stavern. Da kunne hun ikke stå oppreist på egne bein, og ble trillet rundt i rullestol.

Før hun kom til Kysthospitalet hadde hun ligget 64 dager i narkose og flesteparten av dagene lå hun også i respirator. Det er et av de mest langvarige tilfellene for koronapasienter i Norge.

Anne Bratlie Johannessen fra Tønsberg. Lå 64 døgn på respirator etter covid 19-sykdom. Her fra rehabilitering på Kysthospitalet i Stavern juni 2020.

For to måneder siden satt Anne Bratlie Johannessen i rullestol etter to måneder i respirator.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

På beina igjen

I dag er situasjonen en ganske annen. Etter uker med beinhard trening, går den spreke kvinnen på egen hånd, kun med støtte fra staver.

Hverdagslivet hjemme har blitt verdifullt. Det å gå til kjøkkenbenken eller på do uten å måtte ringe i en klokke, har stor betydning.

– Fantastisk, sier hun, og legger i vei bortover gaten utenfor boligen.

Nå gjenstår det siste. Styrke lungene, og slippe å gå med en oksygentank på ryggen når hun går tur. Fortsatt må hun sjekke oksygenopptaket når hun har vært ute. Det kommer seg, sakte, men sikkert.

– Jeg tror jeg har vært veldig heldig oppe i det hele. Jeg håper nå at alle passer på seg selv. Jeg unner ingen det her, sier Anne alvorlig.

Anne Bratlie Johannessen

Anne Bratlie Johannessen er utvilsomt på beina igjen.

Foto: Anne-Sophie Drouet / NRK

Og nå setter hun pris på de små tingene.

– Ta en kaffe. Sette seg på en krakk på stranda. Det har blitt utrolig viktig for meg, sier Johannessen, som legene trodde skulle dø for bare noen måneder siden.

Mange blir bedre

– Utrolig inspirerende å se at det går an å komme seg så godt tilbake. Det viser også at tidlig oppstart av rehabilitering er viktig for koronapasienter, sier Gro Aasland, klinikksjef for rehabilitering Kysthospitalet, Sykehuset i Vestfold.

Siden mars har Aasland og fagpersonene på Kysthospitalet tatt imot alvorlig syke koronapasienter fra Helse Sør-Øst.

De har frem til nå erfart følgende i rehabiliteringen.

– Vi har begynt å få inn tremånederskontrollene på pasientene som var her under den første bølgen. Det er foreløpig vanskelig å si om de kommer seg hundre prosent, tre måneder er ikke all verden til rehabiliteringsperiode, men vi ser stort sett at det skjer en god og positiv utvikling hos pasientene, forteller Aasland.

Anne Bratlie Johannessen
Foto: Robert Hansen / NRK

Døden nær

Det hele startet 17. mars, da Anne kom hjem til Tønsberg etter ferie i Florida. To dager senere begynte hun å fryse, hoste og kaste opp.

Ni dager etter det igjen sluttet 66-åringen plutselig å puste mens hun lå på soverommet.

Lungene hennes kollapset, og legene visste ikke om de kunne redde henne. Mannen Bjørn og datteren Pia ble innkalt til Sykehuset i Vestfold.

– De kom og fikk beskjed om at det ikke var noe mer å gjøre. Så jeg var egentlig døden nær, fortalte Johannessen til NRK da vi møtte henne for to måneder siden.