Holder foredrag mot mobbing

Mobbing er et aktuelt tema, men i skolen er det oftest lærerne som snakker om det. Det ville disse to 11-åringene ha en endring på. Derfor holder de foredrag.

Ebba Larsen Engdahl (til venstre) og Emilie Bjørnstad

Alle barn bør vite at det ikke er greit med mobbing, så foredraget vårt er viktig, sier Ebba Larsen Engdahl (til venstre) og Emilie Bjørnstad.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Frøet ble sådd da Ebba Larsen Engdahl og Emilie Bjørnstad gikk i førsteklasse på Østre Halsen skole i Larvik. Der var det en flink lærer som snakket mye om mobbing.

– Jeg tror det var der det begynte. Og en gang Emilie overnattet hos meg, så vi på en film om mobbing. Da bestemte vi oss for å gjøre noe, sier Ebba.

Dermed laget jentene et foredrag med tekster, bilder og illustrasjoner på PowerPoint. Foredraget har de holdt for flere av klassene på skolen. Det har slått godt an, sier Emilie.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger i skolegården etterpå, og det virker som at flere av elevene har lært noe mer om mobbing og hva som er forskjellen på erting og mobbing.

Tar alltid kontakt

Ebba og Emilie tror det er lettere å nå fram til elevene når det er andre barn som snakker om temaet, og ikke bare voksne. De to jentene og ei tredje venninne gjør også en innsats utenom foredraget. For de har som et helt klart mål alltid å ta kontakt hvis noen står alene i skolegården.

– Da spør vi om de har det greit, for det er ikke alle som har det greit i friminuttene. Og hvis det er noen som ikke har noen å leke med, tar vi dem med.

Vil besøke flere skoler

Nå vil Ebba og Emilie utvide innsatsen sin og holde foredraget sitt også på andre skoler i Larvik.

– Det er bare å ta kontakt med rektor på Østre Halsen skole.

Fra Ebba og Emilies power point-presentasjon

Et eksempel på en illustrasjon i Ebba og Emilies PowerPoint-presentasjon.

Foto: (fra Ebba og Emilies power point-presentasjon)