Hopp til innhold

Høie: – Senterpartiet misforstår loven

Senterpartiet mener helseministeren brøt loven da salget av sykehuset på Rjukan ble vedtatt.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) mener Senterpartiet tar feil i saken om salg av sykehusbygningen på Rjukan.

Foto: Per Onsheim / NRK

Saken om framtida til det tidligere Rjukan sykehus er ennå ikke over. Bygningene ligger nå ute for salg med en prisantydning på over 40 millioner kroner.

Selger er Sykehuset Telemark, og Tinn kommune ønsker å kjøpe bygningene billig. De får støtte fra Senterpartiet. Det mener helseministeren har brutt loven i forbindelse med vedtaket om å selge sykehuset på Rjukan.

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Per Olaf Lundteigen (Sp) ønsker at Stortinget behandler salget av sykehuset.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Når sykehus skal selges, skal saken behandles i Stortinget etter helseforetaksloven paragraf 32, sier ordfører i Tinn kommune, Bjørn Sverre Birkeland (Sp).

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er uenig med Høie, som sier at staten ikke driver sykehus på Rjukan lenger, og at Stortinget dermed ikke trenger å behandle salget.

– Lundteigen og partiet hans har misforstått, mener helseministeren. Den loven handler om å selge selve sykehusdriften og ikke bygningene, sier han.

Rjukan sykehus

Akuttfunksjonene ved Rjukan sykehus ble lagt ned i 2014.

Foto: Rune Guneriussen

Mener sykehuset tilhører Rjukan og Tinn

Norsk Hydro bygget i sin tid sykehuset som ble overdratt til fylkeskommuen i 1970. Prisen var da én krone.

– Jeg er av den oppfatning at det bygget er bygningen til folk på Rjukan og i Tinn, sier ordfører Birkeland.

Terje Lien Aasland

Terje Lien-Aasland (Ap) håper på fortsatt sykehusdrift på Rjukan.

Foto: NRK

At Tinn kommune skulle få bygningen av Sykehuset Telemark, var også noe Arbeiderpartiets Terje Lien-Aasland ønsket. I fjor sendte han brev til helseminister Høie, der han ba om vederlagsfri overtagelse.

– Det er fordi jeg er opptatt av at Rjukan kan få fortsette å drive sykehuset, og at Tinn kommune skal kunne ha en sterk rolle i utviklingen videre, sier Lien-Aasland om hvorfor han sendte brevet.

Vil ikke ha sykehuset på det åpne markedet

Lien-Aasland var ikke til stede i stortingssalen da dette var tema i forrige uke, men hans parti går for en annen løsning: at det skal jobbes for å finne en løsning innenfor gjeldende EØS-regelverk. Lien-Aasland støtter dette forslaget, men sier han likevel ikke har endret oppfatning.

– Tvert imot. Vi tok initiativ til at Rjukan sykehus ikke skulle bli omsatt på det åpne markedet. Det har vi fulgt opp i Stortinget. Vi foreslo at regjeringen skal bidra til å finne en løsning innenfor EØS-regelverket for overdragelse av Rjukan sykehus fra Sykehuset Telemark til Tinn kommune, sier han.

Håper på en snarlig løsning

Høie sier innvilgelse av forslaget om vederlagsfri overtagelse ville brutt med konkurranseregelverket. Han håper floken nå kan løse seg på en god måte.

– Jeg har bedt Sykehuset Telemark å finne en løsning med Tinn kommune slik at kommunen kan få kjøpe bygget. Begge parter må være klar over at det er de to som nå må bli enige om en fornuftig pris, sier han.

Tinn kommune har for øvrig fått et bud på sju millioner kroner avslått.