Hopp til innhold

Brygger sitt eget øl i garasjen

Stadig flere ølinteresserte brygger sitt eget øl, og i en garasje i Sandefjord finnes et lite hjemmebryggeri.

Kai Aleksander Strøm brygger sitt eget øl.

Se video: Kai Aleksander Strøm viser frem sitt hjemmebryggeri

I garasjen hjemme hos Kai Aleksander Strøm skjuler det seg mer enn sykler og biler. I det ene hjørnet er det gjort plass til alt han trenger for å brygge sitt eget øl.

– Dette er en fantastisk hobby! Jeg er personlig veldig interessert i øl, sier han.

Og det er han ikke alene om. I Sandefjord finnes allerede en stor gjeng som driver med ølbrygging hjemme. De gir hverandre råd og tips, og smaker på hverandres øl.

Dyr hobby

De som tror at hjemmebrygging av øl gir billigere øl enn det du får på butikken, må tenke om igjen.

For Kai har hobbyen utviklet seg og blitt større. Stadig kjøper han inn utstyr og nye ingredienser, noe som gjør at det blir dyrere og dyrere. Men samtidig brygges det også mer øl.

– Jo mer øl man brygger med det utstyret man har, jo billigere blir det. Nå har jeg kanskje 20 brygg, og jeg tør ikke å tenke på hva det koster for halvliteren hos meg, sier Kai.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjemmebryggeri for øl

Det er ingenting som mangler i hjemmebryggeriet til Strøm.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Brygger sommerens øl nå

På benken i garasjen står det gjær som gjøres klart til neste øl ut. I en boks ved siden av står det en blanding som lukter ganske søtt. Kai kan fortelle at det er en blanding av hvete og Maris Otter. Planen er å lage hveteøl dagen etter, for da er den klar og kan nytes til sommeren.

– Denne ølen passer perfekt på sommeren. Det er en lys øl, ikke helt klar, hvitt skum og lett smak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ølbryggeri

Kai Aleksander Strøm gjør klart til sommerølet som skal brygges på fredag.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Brent chili

Kai er utdannet kokk, og jobber til daglig som forpleiningsleder og kokk i Nordsjøen. Han håper og tror at utdannelsen hans kan bidra til at han blir god på det å kombinere mat og øl etter hvert.

Men enn så lenge er det ølen han er mest opptatt av.

– Det å finne de riktige smakene og få til en øl du er fornøyd med, det er gøy.

Han er opptatt av ikke å skulle tilnærme seg så mye de kommersielle bryggeriene, men heller prøve å gjøre noe som er sitt eget og som smaker godt.

– Hva er den mest spesielle ingrediensen du har brukt så langt?

– Jeg har vært veldig nøktern med hva jeg har prøvd på foreløpig, men i går laget jeg en American Stout med en Habanero Chili, som er en type brent chili, og det tror jeg blir bra. Jeg smakte litt på den i går, og den sparket godt, avslutter han.