– Telefonene strømmer inn allerede fra november

Mental Helses hjelpetelefon får ti prosent flere telefoner under julehøytiden, og pågangen starter allerede i november. – Noen føler seg ensomme, mens andre føler seg presset til å være med familien, sier leder Inger Ellingsen.

Inger Ellingsen

Daglig leder for Mental Helses hjelpetelefonen Inger Ellingsen påpeker at ikke alle har en god jul.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Vi har full vaktstyrke i en måned og øker bemanningen hele døgnet, sier Gerd Inger Gulbrandsen ved Hjelpetelefonen i skien.

Allerede i november får Mental Helse telefoner fra folk som gruer seg til julen.

Leder for Mental Helses hjelpetelefon Inger Ellingsen forteller at ensomhet er et problem for mange.

– For mange er julen fellesskap, aktiviteter, samvær og familieselskaper. Sånn er det ikke for alle. Det er ikke alle som har noen og er derfor ganske mye alene også i julen, sier hun.

Vil feire alene

Selv om mange savner noen å feire julen sammen med, finnes det også de som gjerne skulle ha feiret alene.

Gerd Inger Gulbrandsen

Gerd Inger Gulbrandsen hjelper mange som sliter i julen.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Det er flere og flere som ønsker å feire julen alene, men som velger å gå dit de er bedt fordi det ikke blir akseptert å feire jul alene, sier Gulbrandsen.

Denne problemstillingen gjelder særlig de som ikke ser familien sin så mye ellers i året, og som dermed synes juleselskapene kan være ubehagelige.

– Familien ønsker å ha dem på besøk i jula, men man kan jo undres hvorfor de ikke tar kontakt med hverandre ellers i året. Er det for å lette egen samvittighet?, spør Gulbrandsen.

Mental Helses hjelpetelefon mottar årlig 200.000 telefoner fra folk som trenger noen å snakke med.

Lytte og vise respekt

For dem som tar imot telefonene, er den viktigste jobben å være der for de som ringer.

– Vi må virkelig lytte og vise respekt og empati for problemene til folk. For min egen del er det viktig å få med meg det som ligger under det de prøver å formidle, i tillegg til å være et medmenneske og en veileder i hverdagen, sier Gulbrandsen.

Men det er ikke bare triste historier Gulbrandsen får høre i julestria, hjelpetelefonen får også en rekke julehilsener fra mennesker som er glad for at de er der.

– Vi får julekort og hilsener fra folk vi har jevnlig kontakt med som takker oss, og som nå gleder seg til jula, sier hun.