Mental helses hjelpetelefon trenger menn

Mange menn føler seg tryggere hvis de har en annen mann i snakke med når de har det som vanskeligst, sier en ansatt i Mental helse. Nå ønsker han å rekruttere flere menn til hjelpetelefonen.

Andreas Westheimer

Andreas Westheimer har gjennom mange år hjulpet folk via telefon, for å med å få dem på fote igjen etter å ha snublet i livet. Nå håper han på å få flere menn på laget.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

I en nylig stillingsannonse oppfordrer Mental helse spesielt menn til å søke på to ledige jobber ved deres hjelpetelefon.

I Mental helse, som holder til på Frogner hovedgård i Skien, mener de nemlig at det er avgjørende at telefonen har vakter av begge kjønn, for å gi innringerne best mulig hjelp når de har det vanskelig.

Les også:

Lyset i mørket

Andreas Westheimer er en av svært få menn som jobber på Mental helses hjelpetelefon. Han har hjulpet mennesker via telefonrøret i mange år, og skal snart gå av med pensjon.

Det betyr at hjelpetelefonen mister en av sine beste menn. Nå kommer utfordringen med å rekruttere flere:

– Vi hjelper folk til å se lyset i mørket. Noen ganger er det bare et lite glimt av lys, men vi kan hjelpe dem som trenger det å se det bedre, sier Andreas Westheimer entusiastisk.

Menn for menn

Andreas sier at det for noen menn vil være lettere å ta den vanskelige praten hvis det er en mann i andre enden av røret.

– Hvis menn rundt min egen alder har problemer med for eksempel alkohol eller samliv, vil nok mange av dem føle at de får større forståelse hvis de får en «mann til mann»-prat, og de vil kanskje føle seg på litt tryggere grunn.

Også koordinator for Mental helse Truls Bjaaland mener det er viktig at det er både menn og kvinner som er tilgjengelige.

– Det har noe med variasjonene blant innringerne som trenger oss. Noen snakker mest med kvinner, andre med menn, og vi skal ha et best mulig tilbud til alle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Truls Bjaaland

Også koordinator for Mental helse Truls Bjaaland mener det er viktig at det er både menn og kvinner er tilgjengelige for dem som trenger noen å snakke med. Her er han på Mental helses kontor, som ligger på Frogner hovedgård i Skien.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Stemmen er sjelens speil

Med telefonen som eneste arbeidsredskap har Andreas Westheimer hatt en meningsfylt jobb gjennom mange år. Og han sier at en telefonsamtale kan utgjøre en forskjell.

– Vi skal ikke undervurdere telefonen. En innringer sa til deg at det ikke er øynene som er sjelens speil, det er stemmen. Den har jeg lagt meg på minnet. For stemmeleiet og ordvalget forteller mye om hvordan man har det.

Redder liv

I åras løp har det vært mange utfordrende samtaler, og noen ganger ringer folk som har bestemt seg for å ta sitt eget liv. Ofte har en samtale med Andreas eller en annen på hjelpetelefonen gjort at vedkommende likevel velger livet:

– Jeg syns det er like fantastisk hver gang. Folk kan ringe senere og si at de var ute og kjøre, og at jeg reddet dem.

For Andreas er ikke arbeidslivet i hjelpetelefonen helt over ennå. Han stortrives med jobben og i miljøet – så noen vil nok også i tiden fremover høre Andreas sin stemme når de trenger en å snakke med. Så vil den nærmeste tiden vise om Andreas får en eller flere mannlige kolleger, som vil hjelpe dem som trenger en utstrakt hånd.

NB: Nummeret til hjelpetelefonen er 116 123. Hjelpetelefonen er åpen alle dager hele året og hele døgnet, og det koster ingenting å ringe.