Hjelper asylsøkere etter terroren

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya kan bringe frem vonde minner hos asylsøkerne.

Fotomontasje: Regjeringskvartalet, Rose, Utøya

Asylsøkere får hjelp til å takle inntrykkene etter terrorhandlingene, som kan bringe frem vonde minner.

Foto: NRK/Scanpix

– Terroren i Norge kan bringe frem vonde minner fra fortiden hos beboere på landets asylmottak, sier Bjørn Birger Thorbjørnsen, nestleder ved Nome statlige mottak til NRK.no.

Ulike tiltak har nå blitt satt i gang ved mottaket for at beboerne skal komme seg gjennom tragedien.

Snakker om det som har skjedd

På oppfordring fra Utlendingsdirektoratet har det blitt satt igang ulike tiltak ved mottaket i Nome i Telemark, for at beboerne skal klare å takle den tragedien som landet nå er rammet av.

– Vi har hatt møte i et beboerråd, sammensatt av ulike nasjonaliteter og språkgrupper. Der har vi hatt terrorhandlingene oppe som et eget tema. Så har vi hatt informasjon i ulike foreldregrupper. I tillegg til det har vi forsøkt så godt vi kan å gi de andre tilbud, hvis det er ønskelig, blant annet å legge til rette for en minnemarkering, forteller Thorbjørnsen.

– Slitne og deprimerte

Ved Asylmottaket på Rjukan holder de nå et spesielt øye med barnefamilier, forteller enhetsleder Jorun Kårvand.

– Vi har endel voksne her, som er i vanskelige situasjoner. De er slitne, deprimerte, og ikke alle klarer å ta vare på ungene sine på en sånn måte som de ville gjort i en annen type situasjon. Jeg tror det er viktig at vi også har et spesielt øye med barnefamilier i den situasjonen vi er i akkurat nå, sier Kårvand.