Krisa er over for Hjartdal, Drangedal og Nome

De tre kommunene får igjen det meste av pengene de mistet tidligere i høst. – Det er helt fantastisk, sier rådmannen i Nome.

Nome kommune

Nome kommune stod i fare for å miste 8,2 millioner kroner i tilskudd.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Da statsbudsjettet kom i oktober, mistet Nome-, Hjartdal- og Drangedal kommune om lag 13,5 millioner kroner i statlige overføringer.

Pengene skulle bli kompensert i form av endret arbeidsgiveravgift, slik at det totale regnskapet for kommunene skulle gå i null.

Men kommunene opplevde at skjønnsmidlene fra Fylkesmannen også ble trukket tilbake. Det førte til at kommunene likevel satt igjen med 13,5 millioner kroner mindre å rutte med.

Overstyrer Fylkesmannen

Ordførar i Austevoll, Helge André Njåstad

Helge Andre Njåstad (Frp) leder kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Saken har nå blitt behandlet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, og komiteen ber Fylkesmannen i Telemark om å betale ut de tapte midlene.

– Mange Fylkesmenn har gjort endringer over tid, og ikke like brått som det kommunene i Telemark opplevde. Vi ber Fylkesmannen i Telemark om å se på tildelingen av skjønnsmidlene igjen, og vi forventer at de finner løsninger i tråd med kommunalkomiteens ønske, sier Helge Andre Njåstad, leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget (Frp).

– Har Fylkesmannen begått feil her?

Nei, formelt sett har ikke Fylkesmannen gjort noen feil, for Fylkesmannen har stor frihet i hvordan de utøver sitt skjønn.

LES OGSÅ:

Vil miste penger

Men på tross av at kommunene nå får kompensasjon for tapte inntekter, vil pengene forsvinne på sikt.

– Kompensasjonen for økt arbeidsgiveravgift vil forsvinne siden de ikke lenger har økt arbeidsgiveravgift. Kommunene vil derfor måtte forholde seg til andre rammer i framtiden, men de skal ikke måtte ta endringen over natta. De skal få en jevnere og smidigere overgang, sier Njåstad.

Lettet rådmann

Nome kommune kom dårligst ut av de tre kommunene under høstens budsjettkutt. Kommunen fikk 8,2 millioner kroner mindre i tilskudd fra staten for 2015, og rådmann Bjørn G. Andersen, uttalte til NRK at situasjonen var så alvorlig at han ikke klarte å lage et ansvarlig budsjett for 2015. Men i dag kan rådmannen smile.

– Jeg synes at det er helt fantastisk. Dette er et resultat av en felles innsats. Jeg vil takke kollegaene mine i alle de tre kommunene, og vi må berømme politikerne våre som har klart å formidle dette budskapet til politikerne på Stortinget, sier Andersen.

Men til tross for at kommunene nå får igjen det meste av pengene, er rådmannen klar over at midlene kan forsvinne.

– Nå har politikerne valgt å gi potten med midler til Fylkesmennene, og samtidig overlate til dem å vurdere grunnlaget for det skjønnet som skal gis. Det må vi bare finne oss i, så får vi heller jobbe hvert år for at vi får et skjønnsnivå som står i samsvar med de utfordringene vi har, poengterer Andersen.

Og dagens gladnyhet skal feires på Servicekontoret i Nome kommune.

– Vi samles der og tar en kake og en kopp kaffe, avslutter en fornøyd rådmann.