Fant gullmynt fra 1420-tallet i Skien: – Et sensasjonelt funn

Arkeolog beskriver funnet som sensasjonelt.

Gullmynt.

Gullmynten er preget i Rhinland i Tyskland eller Flandern i Belgia, forteller arkeologen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Raimundas Zvinakevicius fra Litauen har som hobby å lete etter gamle og verdifulle gjenstander med bruk av metalldetektor. Forrige uke gjorde han et historisk funn i Skien i Telemark.

– Jeg begynte å grave og fikk øye på mynten. Etter hvert skjønte jeg at den var gammel og så la jeg merke til at det var gull, sier han til NRK.no.

Ifølge fylkesarkeolog i Telemark Geir Sørum er gullmynten et sensasjonelt funn, som stammer helt tilbake til 1420.

– I løpet av de ti årene jeg har jobbet her har vi aldri hørt om, eller fått levert inn en gullmynt i Telemark. Jeg vet ikke hvordan det er på landsbasis, men det kan ikke finnes mange av dem, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

En gullmynt fra 1420-tallet er funnet i Skien.

Se video: – Det er fortsatt noen spørsmålstegn ved mynten, sier Geir Sørum. (Foto: Fredrik Laland Ekeli/NRK)

Hemmelig funnsted

Hvorfor mynten er i Telemark får vi ikke et endelig svar på, men arkeologen har gjort seg noen tanker.

– På 1400-tallet var brynesteinshandel den store inntektskilden i Skien. Jeg tror mynten er en del av det. Brynesteinshandelen gikk internasjonalt og var grunnen til at Skien ble en by, forklarer han.

Den rundt 600 år gamle gullmynten ble funnet i Skien, men nøyaktig hvor i Skien, holder de hemmelig. Grunnen er at de ønsker å gjøre ytterligere søk i området.

– Historisk morsomt funn

Gullmyntens vei videre går til eksperter innenfor mynter i Norsk Numismatisk Forening. Mynthandler og styremedlem i foreningen Gunnar Thesen lot seg også begeistre over funnet.

– Jeg syns det er historisk veldig morsomt. Dette er en gullgylden. Det at denne mynten er funnet i Norge og har vært brukt i handel i Norge 100 år før vi selv preget gullgyldener, er det morsomme med denne mynten, sier han til NRK.no.