Hopp til innhold

Historisk flytur blir frimerke

1. juni 1912 tok premierløytnant Hans F. Dons et norsk fly til værs for første gang. I dag ble den historiske flyturen markert med et eget frimerke.

Flyhistorie på frimerke

Oldebarnet Julie Dons og barnebarna Carl Dons og Hilde Dons Jensen avduket frimerket som markerer 100 års jubileet til den første norske flyturen.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Løytnant Dons

Premeriløytnant Hans Fleischer Dons fløy det første norske flyet over Norge 1. juni 1912.

Foto: Marinemuseet, Horten

Premeriløytnant Hans Fleischer Dons var marineoffiser og nestkommanderende på ubåten "Kobben", da det norske forsvaret bestemte seg for å kjøpe inn et norsk fly. Tidligere hadde en svenske fløyet over Norge, men nå ville de sende opp en norsk officer i et norsk fly og siden Dons den gang var ugift ble han valgt til oppgaven.

– Han hadde ikke flysertifikat og fikk bare noen få flytimer, men var en uredd mann, forteller barnebarnet Hilde Dons Jensen.

Premeriløytnant Hans Fleischer Dons dro til Tyskland og fikk 12 flytimer med en instruktør. Da han lettet fra Gannestadjordet på Borre 1. juni 1912 hadde han seks solotimer bak seg. Flyet, som før avgang fikk navnet "Start", var en Rumpler Taube monoplan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyfoto av Borre og Borre kirke

Den historiske ferden gikk fra Gannestadjordet ved Borre kirke og ut mot fjorden, før Dons svingte over Horten og fortsatte ferden over mot Østfold.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Historisk begivenhet

Den første flyturen med en nordmann bak spakene gikk fra Borre og ned mot Oslofjorden før Dons svingte over Horten og Karljohansvern, som var marinens hovedstasjon. Deretter gikk kursen over fjorden mot Jeløya og Moss før han landet på Ørasletta i Fredrikstad.

Flygingen fra Borre til Fredrikstad var den første flygingen i Norge med en norsk pilot i en norsk flymaskin.

100 år etter den historiske ferden gir Posten Norge ut en serie med frimerker for å markere begivenheten. Frimerkene som i dag ble lansert er av flyet "Start", en Dakota DC-3 fra 1943 som eies av stiftelsen Dakota Norway og et glidefly.

– Alle former for samferdsel er viktig for at posten skal komme fram og derfor synes vi det er å hyggelig kunne markere slike historiske begivenheter, sier Halvor Fasting, direktør i Postens Frimerketjeneste.

Frimerkene ble avduket av Julie Dons, Carl Dons og Hilde Dons Jensen, oldebarn og barnebarn av Hans Fleischer Dons og Herman Gran, sønn av flyger og polarforsker Trygve Gran, som 30. juli 1914 fløy over Nordsjøen som den første i verden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Posten Norge

Postens frimerker ble 1. dags stemplet over Oslofjorden i en Dakota DC-3, av konsernsjef i Posten, Dag Mejdell og direktør i Postens Frimerketjeneste, Halvor Fasting.

Foto: Aina Indreiten / NRK

1. dags stemplet i lufta

Start står i dag på Forsvarets flysamling på Gardermoen og da Posten Norge i dag stemplet konvoluttene med de første frimerkene fra den nye serien skjedde det over Oslofjorden i Dakotaen fra 1943.

– Det er ikke hver dag vi stempler frimerker i lufta, som regel skjer det på landjorda, men dette syntes vi var et så viktig jubileum at vi ville markere det høyt til værs, sier konsernsjef i Posten, Dag Mejdell.

Dakotaen fulgte den samme ruta fra Borre mot Fredrikstad som premeriløytnant Hans Fleischer Dons tok i 1912. Flyturen ble en spesiell opplevelse for hans etterkommere.

– Jeg tenkte at han må ha vært svært modig som gjorde dette i 1912, sier Hilde Dons Jensen som nå har overtatt familiens hus på Borre, et par hundre meter unna jordet der morfaren hennes tok av i 1912.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyfoto fra Østfold

Østfold sett fra cockpit på Norges eneste flygende DC-3.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Notis i Aftenposten

Siden Dons var en fersk og uerfaren pilot hadde Marinen ikke bekjentgjort flyvningen på forhånd, og samme kveld sto det kun en liten notis i Aftenpostens kveldsutgave.

1. juni markeres den dristige ferden på Borre og i Horten, hvor det blant annet blir bekransning av monumentet på Gannestad og lagt ned blomster på Hans Fleischer Dons grav.

På ettermiddagen 1. juni starter et større arrangement på Karljohansvern i Horten, der den historiske flygingen skal markeres med en defilering av flymaskiner fra 1912 til i dag. Blant flyene som skal være med på markeringen er dakotaen som i dag fløy den samme ruta som løytnant Dons tok i 1912.

Dakota DC-3

Fra 23. mai kan publikum få være med å fly dakotaen hver onsdag frem til 26. september.

Foto: Aina Indreiten / NRK