Historisk dag for solcellegigant

Elkem Solar sendte onsdag sin første last med silisiumblokker til Singapore.

Elkem Solar

I lokalene til tidligere REC har Elkem Solar startet prøveproduksjon av silisiumblokker som skal brukes til å lage solceller av.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Inne i ovnene smelter vi silisium og lager de elektriske egenskapene som den ferdige solcellen skal ha.

Bodil Eik-Nes

Prosessansvarlig Bodil Eik-Nes sier det er givende å arbeide med miljøvennlig teknologi.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Prosessansvarlig Bodil Eik-Nes viser frem ovnene på fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Onsdag sendes de første silisiumblokkene til utlandet, og det kan bli starten på et nytt industrieventyr.

Eik-Nes sa selv opp en jobb i oljeindustrien for å jobbe på fabrikken i Telemark.

– Det er utrolig spennende å få jobbe med silisium. Og å få være med å bygge opp en fabrikk og forme alt fra begynnelsen, sier hun.

Silisiumblokker

Slike silisiumblokker går til Singapore onsdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I raskt utviklingen

Elkem Solar produserer blokker med solcellesilisium fra Elkem Solar i Kristiansand. Blokkene sendes så videre til REC Solars fabrikk i Singapore, som er en del av Elkem-gruppen.

– Det er de aller første brikkene herfra som skal bli solcellemoduler i løpet av de neste ukene, sier verksdirektør Geir Ousland.

Geir Ousland

Onsdag var en stor dag for verksdirektør Geir Ousland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han sier solcellebransjen er i raskt utviklingen.

– Det vil bare fortsette å utvikle seg raskt, det er derfor viktig at vi kan forbedre oss minst like raskt som andre i bransjen, sier han.

Velkommen satsing

I september 2015 ble det kjent at Elkem Solar ønsket å blåse nytt liv i de gamle REC-lokalene på Herøya. Den endelige bekreftelsen kom likevel ikke før for kort tid siden.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) gledet seg over nyheten da den kom i februar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg gleder meg over at flere industribedrifter viser vilje til å investere i nye, grønne arbeidsplasser, sa statsminister Erna Solberg (H) da selskapet slapp nyheten i februar i år.

Også Bellona var fornøyd da nyheten kom:

– Når Elkem Solar puster liv i linja på RECs gamle fabrikk, gir det grønne arbeidsplasser i Norge og styrker posisjonen til norsk industri internasjonalt. I disse omstillingstider kan vi bare håpe på flere historier som denne, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.