Her snegler 330 tonn seg over fjellet

HAUKELIFJELL (NRK) : Dette synet er ikke hverdagskost over fjellet mellom Vestlandet og Østlandet. En 330 tonn tung og 70 meter lang trafotransport skal fraktes på svingete og smale fjellveier.

Transport av en 180 tonn tung transformator på vidda

Trafoen skal sikre strømforsyningen til deler av Østlandet. Første etappe gikk fra Fjæra i Åkrafjorden til Røldal, og i dag kjører den tunge doningen fra Røldal til Smørklepp.

Turen ender på Lio kraftstasjon på Dalen i Telemark.

– Så langt har turen gått veldig fint. Bilen som drar dette monsteret er spesialbygd og har blant annet drift på alle aksler. Vi er sju mann som holder styr på denne da, smiler sjåfør for trekkbilen, Rune Flakk.

Trafoen fraktes over fjellet i en fart av 20 kilometer i timen.

Trafostasjon fraktes over fjellet

Det er ikke hver dag 430 tonn fraktes over fjellet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Utfordring å kjøre

Sjåføren og mannskapene er spente på hvordan den videre etappen mellom Åmot og til Lio kraftverk vil gå, fordi veien er smal og ikke minst svingete.

– Det er en utfordring. Det er første gang vi har hatt så tung vei og så lang kjørerute. Jeg får faktisk tid til å se litt på den vakre utsikten også. Opp Austmannalia hadde vi en toppfart på sju kilometer i timen, så det går ikke så fort, flirer Flakk.

Det er første gang en så enorm koloss fraktes over fjellet på denne måten.

– Det er nok trolig første gang det fraktes en så tung og lang transformator på denne strekningen, sier Anette S, Småbrekke i Statkraft.

To følgebiler fra politiet og en fra Statens vegvesen følger den store transporten over fjellet, kilometer for kilometer.