Hopp til innhold

Her har han brukt 150 liter Klorin

Tusenkunstner og ildsjel vil skape et energihistorisk senter som barn og unge kan ha glede og nytte av. Han er på god vei.

Øivind Skjeggerød

Øivind Skjeggerød ved en av maskinene på Bakke mølle.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I 1995 stilnet maskinene i Bakke mølle ved Storelva i Re etter flere hundre års drift. Ifølge Våle historielag kan fossefallet ha vært brukt til drift av kvern og sag helt siden 1500-tallet.

Det var derfor et anlegg med historisk sus som Øivind Skjeggerød gikk inn i i 2008. Han overtok møllebygningen med maskiner og inventar, og målet var klart – Skjeggerød ville bygge et energihistorisk senter til glede og nytte for både store og små. Fascinasjonen for rennende vann begynte tidlig.

– Jeg og kameraten min lagde mange vannmøller og vannhjul, og så lenge vi kunne rote rundt i smia til faren min fikk vi det til.

Det hjelper selvsagt at Skjeggerød har mange års erfaring som skipsreparatør og har jobbet med kraftverk i Afrika.

Bakke mølle før og nå

Det høyre bildet er tatt i 2009 før restaureringsarbeidet startet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Brukte 150 liter Klorin

I alle de tre etasjene står det maskiner og inventar fra mange år tilbake, og Skjeggerød farter land og strand rundt for å samle utstyr som hører hjemme i ei mølle. Da han overtok den, var det svært mye å ta fatt på. Blant annet brukte han 150 liter med Klorin for å få det reint. Det er brukt tusener av dugnadstimer, og i tillegg har det kommet bevilgninger både fra offentlige og private givere som har gjort det mulig å sette anlegget i stand.

– Jeg er så glad for denne støtten, og ikke minst at folk stiller opp og jobber dugnad her. Hit kommer det både pensjonister og yngre folk som bidrar. Det gjør at jeg også får ekstra energi.

Øivind Skjeggerød

Damanlegget som fører vann til turbinhjulet er nesten ferdig.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Naturlig skolesekk

Skjeggerød er opptatt av at barn og unge skal få oppleve hvordan rennende vann kan omdannes til energi og få vite hva slags rolle møllene hadde. Derfor har Bakke mølle i flere år samarbeidet med Revetal ungdomsskole om Den naturlige skolesekken. Der gir Bjørn Rismyhr elevene opplæring om planter og dyr og livet i elva. I tillegg er det natursti på elva og elevene får blant annet male sitt eget korn på håndkvern.

– Vi har det utrolig gøy med disse elevene. Det er bare flott ungdom alle sammen.

Harald Gjersøe (fra v), Øivind Skjeggerød og Per Guran

Harald Gjersøe (til venstre) er imponert over hva Øivind Skjeggerød (i midten) har fått til. Per Guran er en av dem som bidrar med fagkunnskap for å sette møllebygningen i stand.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Tror oldefaren ville smilt

Det var Harald Gjersøe og brødrene hans som overlot mølla til Skjeggerød etter at de hadde kjøpt to andre møller. Bakke mølle har vært i familiens eie siden oldefaren kjøpte den. Harald Gjersøe er imponert over hva som har skjedd de siste seks åra.

– Det er veldig moro å se hva Øivind har fått til. Dersom oldefar sitter på ei sky og ser på dette, så tror jeg han smiler.

Og utviklingen av Bakke mølle har ikke tatt slutt ennå. For Skjeggerød får stadig ideer til nye prosjekter.

– Det blir nok aldri helt ferdig her.

Øivind Skjeggerød

Dette er en såkalt vinderiør som sorterer havre og erter.

Foto: Jan Gulliksen / NRK