Hopp til innhold

Dette er landets snilleste festival

LANGESUND (NRK): Skjærgårdssang er festivalen der politiet ikke kommer innom for å kontrollere ro og orden. Musikkfestivalen samler nærmere 15 000 mennesker til konserter med kristent budskap.

Konsert på Skjærgårdssang

LOVER GOD STEMNING: 3000 mennesker fyller hver konsert under Skjærgårdssang i Langesund.

Foto: Haakon Sundbø / Skjærgårdssang

– Det er mye liv og røre, men ikke noe fyll. Vi har full kontroll, ler festivaldeltaker Nils Svein Nilsen fra Sotra utenfor Bergen.

Festivaldeltakere i bobil

Festivaldeltakerne Nils Svein Nilsen, Lasse Hamberg og Thorleif Hellesøy sammen med festivalsjef Svein Olsen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Han og kameraten Lasse Hamberg vil ha seg frabedt å bli kalt trauste og kjedelige der de sitter i hver sin campingstol foran bobilene sine og venter på årets høydepunkt. De har reist fra Sotra utenfor Bergen og Tau i Rogaland for å få med seg den kristne musikkfestivalen.

– Vi er klare! Vi var klare allerede i januar. Det er tredje året vi er her og vi storkoser oss allerede. Vi kjenner det i rockefoten når musikken begynner å spille. Det er mye sang og musikk, fantastiske artister og her blir det helt topp, sier Nilsen og Hamberg.

Venter opp mot 15 000 publikummere

Denne uka starter en av landets kanskje snilleste festivaler. Den kristne musikkfestivalen Skjærgårdssang er den tredje største festivalen i Telemark og venter seg 14–15 000 mennesker innom konsertene i løpet av helgen.

Festivalsjef Svein Olsen sier forhåndssalget til årets festival har vært rekordhøyt. Festivalen har fylt opp alt av hotell og overnattingssteder i Grenlands-området til sine publikummere og artister.

– Vi har fått de første deltakerne fra Skjærgårdsgospel opp av sofaen. De er som ungdom tilbake på leir. Og det er musikken som trekker dem hit. Det er suksesskriterien. Og musikken er tuftet på evangeliet. Vi har fantastiske, profesjonelle artister fra Norge, Sverige og USA, sier Olsen stolt.

Oslo Gospel Choir på Skjærgårdssang

Oslo Gospel Choir er en av hovedattraksjonene og skal hylle gospellegenden, pastor Andraè Crouch, som døde i januar i år.

Foto: Haakon Sundbø / Skjærgårdssang

Trekkplastre under årets festival er blant annet den amerikanske gospelartisten Lynda Randle, Oslo Gospel Choir, Fletch Wiley, kjent fra "Andraé Crouch end The Disciples", og en av de tre medlemmene i Nordic tenors, Sveinung Hølmebakk.

– Kaffe, vafler og musikk

– Dette er en alternativ festival, i og med at den er alkoholfri. Her er det kun kaffe og vafler, og det blir knallsuksess. Du ser jo selv at stemningen er på topp. Og om det er rølp er det over en kopp kaffe, sier Svein Olsen lattermildt.

Ifølge festivalsjefen er det en stille og fredelig festival med kjempestemning. Han har kun hatt besøk av politiet én gang. Siden har de ikke brydd seg med å kontrollere ro og orden.

– Vi slipper å håndtere bråk. Vi slipper ubehagelige krangler og konfrontasjoner. Her er det bare gode samtaler, og du går fra fest til fest og konsert til konsert. Fest er ikke nødvendigvis alkohol. Det er like mye stemning, hurrarop, latter og latterbrøl som på en hvilken som helst festival, sier Olsen.

Festivaldeltakere på camp

Det er god stemning på festivalcampen når Skjærgårdssang setter i gang for 8. gang.

Foto: Haakon Sundbø / Skjærgårdssang

Festivaldeltakerne Harald og Magni Økland gleder seg stort.

– Det er kristen gospelmusikk som er favoritten. Og god Jesusforkynnelse er viktig. Det er det vi lever i og for. Da kjenner vi glede, sier ekteparet fra Bømlo.