Havørnungene har forlatt reiret

Begge de to ungene til havørnparet ved Bolærne har vokst opp og tatt til vingene. Det er første gang på over 130 år at havørner har hekket i Oslofjorden.

Havørnunge

En av havørnungene rett før den tar til vingene og flyr ut i verden.

Foto: Per Espen Fjeld

Ornitologer og andre naturinteresserte jublet da det rundt påsketider ble observert et havørnreir med to egg ved Bolærne i Færder nasjonalpark. Riktignok har det vært havørn både i og nær Oslofjorden også tidligere, men ingen av dem har resultert i unger. Før nå.

– Hvis noen hadde sagt til meg for 30 år siden at vi skulle ut til denne øya og se på et havørnreir, hadde jeg ikke trodd på det, sa naturoppsynsmann Egil Soglo da NRK var med ut for å observere reiret i midten av mai.

Nok mat til begge

Egil Soglo

Naturoppsynsmann Egil Soglo følger godt med på fuglelivet i Færder nasjonalpark og gleder seg over etableringen av hekkende havørner.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Nå er fugleungene fløyet, men det er slett ingen nedtur. For begge har vokst seg store og flyvedyktige, og nå er de i ferd med å utforske nærområdet.

Vanligvis får havørn to unger. Dersom det er dårlig med mat i området, hender det ikke sjelden at det er den største ungen som får i seg mest mat mens den andre sulter i hjel.

– Siden begge ungene har vokst opp, tyder det på at mattilgangen har vært god, sier Soglo.

Kan bli flere unger

Han antar at begge ungene har forlatt reiret i løpet av den siste uka, og at de nå oppholder seg i nærområdet inntil videre. Men etter hvert kommer de trolig til å fly lenger vekk og kanskje trekke ut av området i løpet av høsten.

Men det betyr ikke at det er slutt på havørnhekking i Færder nasjonalpark, sier Soglo.

– Dette er arter som lever veldig lenge. Og siden paret har hatt en vellykket hekking nå, har de fått en god erfaring å ta med seg videre. De vil trolig fortsette å hekke i området, og kanskje bygge flere reir som de kan velge mellom.