Sjokkert over hat mot jøder og muslimer

SKIEN (NRK): Folkemordet mot armenere under 1. verdenskrig feirer 100-årsjubileum. Dessverre er rasisme og hat like aktuelt i dag, mener Jahn Otto Johansen, som holder foredrag om mørke temaer i Porsgrunn.

Jahn Otto Johansen

– Vi trodde at vi var ferdige med rasisme og hat etter 2. verdenskrig. Nå dukker det dessverre opp igjen, sier Jahn Otto Johansen.

Foto: Roald Marker / NRK

– Dette har blusset opp igjen på en uhyggelig måte, og vi blir minnet om det daglig både i Europa og Midtøsten. Det går faktisk en rett linje fra det første folkemordet mot armenerne under 1. verdenskrig via jødene og Holocaust under 2. verdenskrig til det IS gjør i dag. Den djevelskapen er vi nok ikke ferdig med, forteller tidligere redaktør og utenrikskorrespondent Jahn Otto Johansen.

Hatet ulmer

Han mener at slikt hat ligger og ulmer i mange europeiske samfunn, til og med i Norge. Jahn Otto Johansen har tatt turen til fødebyen Porsgrunn for å holde foredrag om disse temaene og på spørsmål om det er mer rasisme nå enn tidligere svarer han med en historie om egne erfaringer.

– Da 2. verdenskrig var slutt, og vi fikk se de uhyggelige filmene fra tyske konsentrasjonsleire og sa: Aldri mer! Det holdt en stund. Men særlig etter terrorangrepet på tvillingtårnene i New York har vi sett et økende hat mot muslimer. Man gjør dessverre alle muslimer ansvarlig for det noen gale menneskene gjør.

Les også:

Hatet vokser igjen

Nylig har det vært en 70-årsmarkering for frigjøringen av jødene i Auschwitz. Jahn Otto Johansen konstaterer at det voldsomme hatet som nazistene hadde til en enkelt folkegruppe, fremdeles eksisterer. Ord som overraskelse strekker ikke til.

Boken "Folkemordet på armenerne"

Under 1. verdenskrig skjedde det som er karakterisert som historiens første folkemord. Temaet er like aktuelt i dag, hevder Johansen.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg er sjokkert. Og ikke bare over hva som skjer, men også over at Oslo-tabloidene ikke skriver mer om temaet. For eksempel lovforslaget om tigging. Som til alt overmål også vil straffe folk som hjelper tiggere. Det har med en voksende rasisme å gjøre og er sjokkerende.

Regjeringen har nå trukket forslaget etter at det ble klart at Senterpartiet likevel ikke vil gi sin støtte. Det er Johansen svært fornøyd med.

– Nå har oppegående folk i Senterpartiet skåret gjennom og det skal de ha ros for. Så får Fremskrittspartiet og halve Høyre sitte tilbake med skammen.