Kampen hardner til for å bli brannmann

Nåløyet blir trangere og trangere. Stian Frislie er en av 25 personer som kjemper om tre stillinger som brannkonstabel.

– Litt kjølig på ben og armer, men ellers greit, sier Stian Frislie etter svømmeturen blant isflak og sørpe.

Testene er ikke noe for pingler. Mandag startet de fysiske testene for de med drømmer om å bli brannmann. Mandag, tirsdag og fredag denne uken er satt av til ni fysiske, psykiske og kunnskapsbaserte tester for de siste 25.

– Jeg synes det er bra at testene er tøffe og vanskelige. Det må man nesten gjennom for å gjøre en god jobb, sier Frislie som etter svømmeetappen er ferdig med sine tester.

Å komme dit han er, er en prestasjon i seg selv. Det startet med 185 skriftlige søkere, men bare 60 ble invitert til den første fysiske testen. 60 ble til 25 personer som denne uken kjemper om jobbene. 24 menn og én kvinne.

Frislie håper på jobb, men vet konkurransen er hard.

– Jeg tar det som det kommer, det er mange andre som er godt kvalifiserte her, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kjemper for å bli brannkonstabel

Se video fra en av testene her

Flere ansettelser

Det er sjeldent det er jobbmuligheter i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB). Dette er første gang siden 2008 det lyses ut stillinger.

Einar Flogeland

Beredskapsleder i VIB, Einar Flogeland.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Det er generelt mange søkere til alle brannkonstabeljobber rundt om i landet. Det er et populært yrke, sier Beredskapsleder i VIB, Einar Flogeland.

Han regner med at det blir samme type testopplegg de neste årene. Planen er å ansette mellom to til fire personer hvert år.

– Vi trenger først og fremst praktiske brannfolk som er løsningsorienterte og psykisk og fysisk skikket til å gjøre en god jobb. Da da må vi ha varierte oppgaver i testene, sier han.

Knallharde øvelser

Kandidatene må gjennom kondisjons- og koordinasjonstest, teori- og styrkeprøve, klaustrofobitest og en medisinsk test. Dagen avsluttes med svømming i byfjorden.

På tredemølla renner svetten særlig fort. Kandidatene går i 5,6 km/t med åtte grader helling i 8 minutter og 40 sekunder, med en røykdykkerflaske på 23 kilo på ryggen.

– Jeg hadde nok slitt litt, humrer Flogeland.