Hopp til innhold

Politiet har fått nok av GPS-tyverier

RE (NRK): En målrettet gruppe kriminelle stjeler utstyr for hundretusenvis av kroner av anleggs- og jordbruksnæringen.

Skjermen til en GPS i traktoren.

BRUKES I ARBEIDET: GPS brukes til å måle nøyaktig bredde på traktorutstyret til bøndene. Dette hjelper bøndene å være mer presise i arbeidet på jordet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Vi har informasjon om at de reiser til Norge, begår noen tyverier, for så å forlate landet før de returnerer på nytt, sier leder av forebyggende enhet i Sør-Øst politidistrikt, Nina Bjørlo.

Etter flere titalls tyverier av GPS-er på Østlandet verdt hundre tusen kroner stykket, har politiet opprettet en egen enhet som kun skal jobbe for å oppklare disse sakene.

Politiet mener det er snakk om organisert kriminalitet utført av mobile vinningskriminelle – denne gangen mot anleggs- og jordbruksnæringen.

Siden mai i år har det vært rundt 35 tyverier av slike avanserte og kostbare GPS-er, og politiet tror tyveriene bare vil fortsette om de ikke får stoppet dem som står bak.

En halv million

I Sør-Øst politidistrikt er de oppe i 16 anmeldte tyverier av denne typen. I tillegg har det vært tilsvarende tyverier i Oslo, Øst og Trøndelag politidistrikter.

– De går etter store verdier. Vi har erfaring fra denne typen kriminalitet gjennom flere år, og det er organisert. Det er gjennomføringen og den målrettede innsatsen som gjør at vi er sikre på det, sier Bjørlo.

– De har gjort noen undersøkelser i forkant, og gjennomført tyveriet i etterkant, legger hun til.

Tjener gode penger

I flere av anmeldelsene er det snakk om verdier for rundt en halv million kroner per GPS.

Nina Bjørlo i politiuniform.

OPPFORDRING: Nina Bjørlo oppfordrer folk til å ta godt vare på verdiene sine. – Vi skal gjøre vårt, men vi må bli mye bedre i det forebyggende perspektivet. Her har vi alle en oppgave å gjøre, sier hun.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Politiet ønsker tips fra publikum, og har satt opp en egen tipstelefon for disse sakene – 33 34 44 71.

– Har dere noen teorier om hva de gjør med utstyret etter at de har stjålet det?

– Fremgangsmåten ligner på den samme som ved tyverier fra biler. Det er store verdier som er god inntjening i landet de kommer fra i Øst-Europa.

Traktoren ble stående i over en uke

Bonde Harald Lie er blant dem som er utsatt for tyveri. Han sier han ble lang i maska da han satte seg inn i traktoren sin i Våle i Re kommune på morgenen 24. juli, og oppdaget at GPS-en var borte.

Ledninger var klippet, og utstyret var revet ut.

– Da får vi ikke kjørt traktoren i det hele tatt, sier han.

Bonden varslet politiet, forsikringsselskapet og kundene han skulle jobbe for den dagen. Han måtte også leie inn andre for å gjøre det arbeidet.

– Traktoren ble stående i en drøy uke før den var oppe og gikk igjen.

– Dette er lettjente penger for noen. Det er ganske frustrerende at folk ikke kan oppføre seg og kjøpe ting i butikken som vi andre gjør.

Harald Lie sitter i traktoren sin.

TAP: Harald Lie antar at tyveriet kostet ham rundt 100 000 kroner, i tillegg til tapt arbeidsfortjeneste og utgifter til innleie av andre til å gjøre jobben han skulle gjort.

Foto: John-André Samuelsen / NRK