Hopp til innhold

Har mistet fly til flere millioner kroner

Millionbeløp gikk tapt da det begynte å brenne på Skien Lufthavn Geiteryggen natt til torsdag.

Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, forteller om brannen på flyplassen i Skien.

– Det er helt grusomt.

Det sier Steinar Kolstad som er leder i Grenland flyklubb.

Brann på Geiteryggen

Torsdag morgen steg det fremdeles røyk opp fra flyplassen på Geiteryggen i Skien.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Klokken 0.23 natt til torsdag rykket nødetatene ut til en kraftig brann, som har resultert i at en bygning på flyplassen er totalskadd.

Ingen personer kom til skade i brannen. Tre personer som bodde i hus i nærheten ble evakuert fra området. Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, kunne rundt klokken 02.30 fortelle at brannvesenet hadde kontroll over brannen.

Kolstad kom selv til flyplassen i løpet av natten og sier synet som møtte han var trist.

– Det er mange tårer som har blitt felt, sier han.

Mistet fire fly

Brann på Skien Lufthavn, Geiteryggen

Nødetater rykket ut like etter midnatt.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Verst gikk det for foreningen Russian Warbirds som hadde fire veteranfly stående inne i en hangar i bygningen som brant. De fire flyene er totalskadd, mens et femte fly slapp uskadd unna. I tillegg mistet foreningen kostbart verktøy og all dokumentasjon om flyene. Kolstad sier det økonomiske tapet er på flere millioner kroner.

Grenland flyklubb, Grenland fallskjermklubb og Russian Warbirds gikk sammen da flyplassen på Geiteryggen la ned sine passasjerruter i fjor. De tre klubbene startet da Grenland luftsportsenter og har lagt ned mye arbeid på flyplassen. Grenland flyklubb feirer i år 70 år.

– Dette er det vi har bygd opp over mange år. Det er mange verdier og minner som har gått tapt, sier Kolstad som håper Skien kommune nå stiller opp for dem.

Brannruiner på Geitryggen

Torsdag formiddag er det kun ruiner igjen på Geiteryggen.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Brannårsak fremdeles ukjent

Politi og brannvesen var fremdeles på Geiteryggen torsdag morgen. Det var varmt i området, men politiet har gjennomført søk med hund for å forsøke å avdekke om noen har tatt seg inn på området i forkant av brannen.

Veteranfly

Ett av flyene Russian Warbirds eier slapp unna brannen natt til torsdag.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Foreløpig har vi ikke avdekket noe, og vi har ingen kjent brannårsak, sier operasjonsleder Jørn Gustav Larsen i Sør-Øst politidistrikt.

Når stedet blir kjøligere vil politiet starte kriminalteknisk etterforskning på flyplassen.

– Vi gjennomfører også avhør for å prøve å finne ut hva som har skjedd, sier Larsen.

Kommunen: – Et trist syn

Erik Kvam fra Skien kommune sier bygningen som gikk tapt natt til torsdag er en del av flyplassens historie. Det er drevet kommersiell flyvirksomhet på Geitryggen siden 1952, og da brukte Snorre Kjetilson og hans kone bygningen i forbindelse med sitt selskap Fjellfly.

– Det er for tidlig å si om det blir satt opp nye bygninger. Vi må først skaffe oss oversikt, og beslutninger om nye bygninger må involverte flere personer, sier Kvam.