Har lært av dødsfall

Over hele landet opplever barnevernskontorene en økning i antall bekymringsmeldinger.

Gravsted
Foto: NRK / NRK

Det har vært mye fokus på at skoler og barnehager må benytte meldingsplikten sin, etter at en åtte år gammel gutt fra Kodal i Andebu ble mishandlet til døde av sin stefar i 2005.

Les også: Må bli bedre til å melde mishandling

Leder av barneverntjenesten i Horten, Thommy Thompson mener skoler og barnehager har lært.

- Ja, det er jeg helt sikker på. For bare ti minutter siden fikk jeg en mail fra en rektor som ønsker veiledning fra barneverntjenesten om det med meldeplikt.

Kodal skole kraftig kritisert

Åtteåringens stefar ble i vår dømt til åtte års fengsel i en rettssak som fikk mye oppmerksomhet, og Kodal skole fikk kraftig kritikk for at de ikke meldte fra om sin bekymring til barnevernet.

Leder av barneverntjenesten i Andebu kommune, Mona Thormodsrud sier at de nå ser en økning av bekymringsmeldinger fra virksomhetene, og at flere foreldre ber om hjelp når de har det vanskelig.

I Vestfold har antall bekymringsmeldinger økt med 14 prosent i første halvår i år, i forhold til samme tid i fjor, viser tall fra Fylkesmannen.

Økningen gjelder alle som jobber med barn, også helsesøstere og tannleger.

- Håper flere får hjelp

Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold Kari Evensen, håper det betyr at flere barn får hjelp.

- Økningen er jo positiv hvis det betyr at barnehager og skoler er mer oppmerksomme. Hvis det betyr at flere barn har det vanskelig, er det selvfølgelig ikke positivt.