Har kommet med over 50 konspirasjonsteorier: – Han vil ikke avsløre noen

SKIEN (NRK): – Avslører Trump noe som skader USA, kan bilen hans fort havne utenfor veien, sier konspirasjonsanalytiker Dan Hagen.

Donald Trump

KONSPIRASJONSTEORETIKER: Donald Trump har lovet å etterforske flere teorier.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Kommende president Donald Trump vant valget i USA etter en valgkamp hvor han hele veien har gått hardt ut mot det politiske styret i USA. Ekspertene mener at kritikken av den politiske eliten skaffet han mange velgere.

– Valget er rigget, men vi skal slå det, har Donald Trump annonsert gjentatte ganger.

Nettstedet rightwingwatch.org har laget en liste med 58 konspirasjonsteorier Trump skal ha kommet med. Hele listen kan du se her (ekstern nettside).

«Skulle det vise seg at USA står bak 9/11 vil det være krise, for landet og da for han selv også.»

Dan Hagen, konspirasjonsanalytiker

Tror han blir stoppet fort

Dan Hagen håper i det lengste på at flere teorier skal etterforskes under Trump, men tror han blir fanget av det systemet han skal representere.

– Jeg tror han kommer til å sette i gang med noe de første 100 dagene. Men avslører han noe av det, kan bilen hans fort havne utenfor veien.

Dan Hagen

Dan Hagen håper Trump holder det han har lovet.

Foto: Sondre Tallaksrud

Dan synes Trump har vært uklar på hva han vil gjøre med konspiurasjonsteoriene. Uklarheten skaper usikkerhet i konspirasjonsteorimiljøene.

Eksperter skylder på uvitenhet

USA-ekspert Nils Myklebost mener at kunnskapsmangel blant amerikanere gjør at mange tror på teoriene.

– Jeg er usikker på hva Trump selv tror på av det han har sagt. Det kan godt være at han slenger ut teoriene for å sanke stemmer. Jeg tror ikke han kommer til å snakke om disse sakene fremover.

Anders Breidlid, som også er USA-ekspert, er enig med Myklebost. Han tror ikke det blir viktig for Trump å gå videre med teoriene i tiden som kommer.

– Han har allerede dysset ned mye av det han har lovet. Disse teoriene blir nok ikke prioritert. Han har andre lovnader å følge som er viktigere.

Dan Hagen mener det er mye mer interesse for disse teoriene i statene enn det er i Norge.

– I Norge blir du lett uglesett hvis du kommer med slike teorier. USA derimot er et stort land, og der er det mer rom for å spekulere.

Fått velgere med "Mussolini-metoden"

Hagen tror snakket om konspirasjonsteoriene har vært ett ledd i Trumps plan for å bli president, og trekker linjer til en kjent diktator.

– Mussolini snakket om Italia som et bondeland, som han skulle få på beine igjen. Trump bruker samme retorikk, han later som om han er kritisk. Han sier USA er mye verre enn det er.

Selv om mye vil forbli hemmelig, har han likevel håp om en avsløring.

– Mange mener Clinton Foundation er veldig korrupt. Der kan det fort komme frem noe, sier han.