Forsvarer har ikke snakket med smuglersiktet 27-åring

Forsvareren til den smuglersiktede 27-åringen i Danmark har fortsatt ikke snakket med sin klient, som ligger på sykehus med skuddskader.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

En nordmann ble drept under politiaksjonen mot det som etter all sannsynlighet var smuglere i Ålbæk, nord i Danmark.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Søndag kveld ble tre nordmenn overrasket av dansk politi ved havnen i Ålbæk i Danmark. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept. I tillegg ble en 27-åring fra Vestfold skutt i brystet.

Han skal være utenfor livsfare, og ligger under streng bevoktning av politiet på sykehus i Aalborg. Mandag ble 27-åringen fremstilt for varetektsfengsling, uten å kunne være til stede i retten i Hjørring. Sammen med en tredje nordmann, en 36-åring fra Romerike, er han siktet for ha vært i besittelse av rundt 250 kilo hasj.

I kjennelsen fra retten i Hjørring heter det at hensikten var å videreformidle hasjen til et større antall personer, mot et betydelig vederlag. Både 27-åringen og en tredje nordmann (36) ble varetektsfengslet i fire uker.

Har klaget på kjennelsen

27-åringens danske forsvarer, Olav Pedersen, sier til NRK.no at han fortsatt ikke vet hvordan hans klient stiller seg til siktelsen. Av den grunn har han klaget inn kjennelsen til en høyere rettsinstans.

– Jeg har protestert mot varetektsfengsling fordi jeg ikke har fått min klients stilling til siktelsen ennå. Det tok man ikke hensyn til i byretten, men man kom til at han skal varetektsfengsles i fire uker. Det har jeg klaget inn til Vestre Landsrett, sier Pedersen til NRK.

Pedersen sier han ikke har fått andre opplysninger om 27-åringens helsetilstand enn det som kom fram i fengslingsmøtet. Der heter det at han er innlagt med skuddskader.

– Jeg har klaget på kjennelsen fordi jeg mener saken ikke er tilstrekkelig opplyst. Dette fordi min klient ikke har vært til stede, og ikke har fått uttale seg, sier Pedersen.

Han har bedt politiet om opplysninger om sin klients helsetilstand, som han håper på å få i løpet av dagen.

– Sa mye rart

Ifølge Folkeregisteret har 27-åringen bodd på flere adresser i Vestfold de siste årene. Rundt midten av 2000-tallet tjenestegjorde han i Forsvaret. En av dem 27-åringen tjenestegjorde med sier han var hyggelig og samarbeidsvillig.

– Men han sa mye rart, og jeg stilte flere ganger spørsmål ved om det han sa stemte, eller var helt lovlig, sier han til NRK.

Den tredje nordmannen som var med på det som etter all sannsynlighet var et smuglingsforsøk, en 36-åring, fra Romerike, erkjenner å ha vært i besittelse av 45 kilo av de totalt 250 kiloene som ble beslaglagt i aksjonen.