Her bor det ti personer

Nå har de tatt i bruk den såkalte tiggercampen i Porsgrunn. Romfolket er glade for å ha fått denne muligheten.

Overnattingssted for romfolket

Et provisorisk telt av presenning, en liten bålplass og et toalettanlegg er noe av det som finnes på overnattingsstedet utenfor Porsgrunn.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

10. oktober åpnet tilbudet på Lanner i Porsgrunn. Den gruslagte parkeringsplassen som ligger i utkanten av kommunen, nær E18, har vært i jevnlig bruk siden.

Klestørk på toalettet

Klær hang til tørk inne på toalettene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Marius-Ionel Ilie

Marius-Ilionel Ilie forklarer at han selger gatemagasinet Folk er folk på dagtid.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Tilbud til romfolket i Porsgrunn

Parkeringsplass og tørkeplass.

Foto: Stig Bolme / NRK
Romfolket setter pris på den såkalte "tiggercampen"

Et provisorisk spisested.

Foto: Stig Bolme / NRK

NRK besøkte stedet en tidlig novembermorgen. Vi traff tre rumenere som ga uttrykk for at de var veldig fornøyde med å ha et sted der de kunne være.

Sover i bilene

Marius-Ionel Ilie og de to andre forklarer på dårlig engelsk at de sover i bilen, men at de setter stor pris på at det kommunene har satt opp et toalettanlegg til dem som overnatter.

Inne på toalettene er det hengt opp klær til tørk. Det er tydelig at det er flere enn de tre mennene som bor her.

På et annet sted på plassen er det satt opp et provisorisk telt av presenninger og noen takplater. Marius-Ionel peker på gryter og tallerkener og forklarer med kroppsspråket at her lager de mat og spiser. Lukten av matos er tydelig under presenningen.

Ifølge mennene er det ti personer som overnatter på stedet for tiden, og de er fordelt på fire biler. De viser fram et identitetskort for gatemagasinet Folk er folk, og forklarer at de selger magasinet.

Ingen bemerkninger

Det er Porsgrunn kommune som har ansvaret for renovasjon og teknisk drift av toalettanlegget.

Ifølge kommunen har det ikke kommet meldinger om problemer knytta til bruken av plassen. Tilbakemeldingene er at det holdes ryddig og at brukerne selv vasker toalettene.

Varaordfører Erik Bystrøm (H) i Porsgrunn sier at det skal gjøres en vurdering senere i vinter, men han har inntrykk av at ordninga har fungert så langt.

Det er et spleiselag mellom nabokommunene Skien og Porsgrunn samt penger fra Staten som har fått på plass dette tilbudet.

Romfolk som kommer til Grenland, får en informasjonsbrosjyre om leiren. Der kan de lese om plikter og rettigheter på rumensk, bulgarsk og engelsk.

Omstridt tiltak

Leiren har vært omdiskutert. Og det har vært usikkerhet knytta til lovligheten av å bygge et overnattingsanlegg med toaletter for romfolket.

Planene ble likevel gjennomført med hjemmel i allemannsretten og ved å understreke at det er mulighet for alle å overnatte på stedet.

Naboer har sagt de er redde for skogbrann og forsøpling i området. De mener kommunen heller burde ha tilbudt romfolket et hus.

Fylkesmannen har mottatt én klage som nå er under behandling.

Provisorisk spiseplass

Her spiser overnattingsgjestene sine måltider.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK