Hopp til innhold

Denne planten er 130 år gammel – slik gir du plantene et langt liv

Mange har fått øynene opp for grønne planter under pandemien, og det er flere ting du bør gjøre om du vil at barna skal arve den nye hobbyen.

Agapanthus Africanus

AGAPANTHUS: Denne planten er 130 år gammel. Bildet ble tatt da den sto i blomst i 2011. Den blomstrer ikke hvert år.

Foto: Roald Pettersen

– Denne har vært en del av mitt liv helt siden min barndom, sier Roald Pettersen (73).

Han snakker om en plante av typen skjermlilje, også kjent som Agapanthus, som han har hjemme i stuen sin. Den er nå rundt 130 år gammel.

Morfaren til Pettersen tok den med seg fra Amerika i 1890, og siden har den gått i arv i familien.

– Jeg har ei kusine på morssiden som gjerne vil arve den, slik at den ligger i morsslekta.

Moren hans tok planten med ned i kjelleren hver vinter slik at den visnet ned. Hver vår ble den satt ut på terrassen igjen. Men Pettersen har satt planten i stuen med kunstig plantelys på, slik at den kan stå hele året.

Roald Pettersen og en kamerat snakker sammen på telefon hver dag. Pettersen har problemer med å forstå at noen velger bort all sosial kontakt.

Roald Pettersen har en plante som er 130 år gammel i stua. Den står på «æresplassen» ved siden av stolen.

Foto: Philip Hofsgaard / NRK

Vanligere før

– På slutten av 1800-tallet var planter i interiøret moderne, akkurat som i dag. De var dyrere og vanskeligere å få tak i enn i dag, derfor tok folk mer vare på dem og de gikk i arv, forteller førstelektor og daglig leder ved Ringve botaniske hage, NTNU Vitenskapsmuseet, Vibekke Vange.

Ikke alle stueplanter kan bli over 100 år gamle, men hun har hørt om noen tilfeller, blant annet georginer, mønjelilje og gamle kaktuser.

Vibekke Vange, førstelektor og daglig leder ved Ringve botaniske hage, NTNU Vitenskapsmuseet.

GODT STELL: Vibekke Vange forteller at godt stell med inneplantene, kan få dem til å leve i mange år. – Men det er likevel få stueplanter som oppnår å bli 100 år.

Foto: Arnstein Staverlokk / Arnstein Staverlokk

– Også i Ringve botaniske hage har vi fått inn planter som har vært over hundre år, og som har gått i arv.

Hun forteller også at det er mange planter man kan dele, slik at det blir flere planter av den ene man hadde. Noen planter kan det tas stiklinger av, og dermed kan man også lage nye planter.

– Dermed får du avleggere som du kan gi videre, og da har du tatt vare på planten ved å spre den videre. Agapanthus er en plante som egner seg for deling.

– Interessen har eksplodert

Sindre Hetlelid Svines (28), også kjent som «Plantegutt» på Instagram, har selv over hundre planter hjemme. Han forteller at flere fikk en voldsom interesse for planter da pandemien inntraff.

– Det eksploderte da ingen hadde noe å gjøre og folk satt hjemme. Da så du en kjempeøkning på Instagram og plantegrupper på Facebook, og det ser du på plantebutikkene også – at etterspørselen har økt.

Plantegutt/ Sindre Hetlelid Svines

PLANTEGUTT: Sindre Hetlelid Svines er også kjent som «Plantegutt» på Instagram.

Foto: Sindre Hetlelid Svines / Privat

En av årsakene til den voldsomme interessen tror han handler om å skape en trygghetsfølelse og å ta med naturen hjem.

– Og når hele verden er kaos og du ikke har kontroll på noen ting, så kan du få kontroll på din egen «lille verden» der inne ved å styre og stelle med plantene som vokser.

Vange kan også bekrefte at interessen for planter har blitt større de siste årene.

– Men det er klart at når pandemien kom og folk fikk mer hjemmetid, så har vi merket at folk har fått enda større interesse. Og det er skikkelig bra, for jeg tenker det har en effekt med at folk ønsker å ta vare på og glede seg over natur generelt, sier hun.

Bladlus på lønneblad

– Stell plantene dine godt, så er de bedre motstandsdyktige mot skadedyr, som for eksempel bladlus, forteller Vibekke Vange. Sveip videre for flere av hennes tips til å få inneplantene til å leve lenge

Potte om planter

– Potte om plantene dine, gjerne i mars eller april.

Vanne planter

– Gi plantene den mengden vann og gjødsel som de trenger. Noen skal vannes på skålen, andre i jorda, noen skal dusjes og andre ikke.

Få med deg navnet på planten

– Få med navnet på planten. Da kan du google og lære deg å kjenne hva den spesielle arten trenger. Da kan du ha de fleste planter i mange år, forteller Vange.

Grønne fingre

Pettersen har tidligere hatt grønne fingre, men forteller at han ikke er like ivrig som han en gang var.

Likevel tar han godt vare på den gamle planten, for den har en affeksjonsverdi.

– Jeg synes det er et ansvar å ta vare på «lilja hennar mor», som jeg kaller den. Det er veldig koselig å ha den i stua på æresplassen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark