Har du «mobilfingre»?

En deformert lillefinger på grunn av overdreven mobilbruk går som en farsott i sosiale medier, og mange har hevet seg på debatten. Men kan lillefingeren egentlig ta skade av for mye mobilbruk?

Mobilfinger

SLIK: Mange holder mobilen på denne måten, med litt vekt på lillefingeren.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Tommelen på hjem-knappen, tre fingre rundt og lillefingeren under. Det er slik de fleste holder smarttelefonen sin.

De siste ukene har en «sak» om at lillefingeren kan bli deformert av at mobilen hviler for mye på den, blitt delt hyppig i sosiale medier.

– Jeg er litt lettlurt så jeg trodde nesten på det da noen viste det til meg i går, ler Henriette, som er elev ved Nøtterøy videregående skole.

– Jeg så den her om dagen og jeg tror faktisk jeg har skeiv finger. Se her da, sier Tobias med et smil.

Mobilfinger

DELES: Bildene av den såkalte mobil-lillefingeren deles hyppig i sosiale medier.

Foto: Skjermdump

Hiver seg på debatten

Og de er nok ikke de eneste som har kastet et ekstra blikk på lillefingeren etter å ha sett saken. De tviler sterkt på at det er mulig, men mange har hevet seg på debatten og noen lar seg også lure.

– Jeg tror ikke på det. Det er sånn beinbygningen er, sier en annen elev.

– Jeg har skeiv lillefinger, og jeg har ikke smarttelefon engang, legger en annen til.

– Veldig usannsynlig

Så kan man egentlig få deformert lillefinger av å sitte for mye på mobilen?

– Dette er veldig usannsynlig. Vi vet at veldig mye bruk av mobil kan gi muskel- og skjelettproblemer både i hånda, underarmen og i nakken, men det finnes ingen dokumentasjon som støtter at man får en sånn lillefinger av å sitte for mye på mobilen, sier førsteamanuensis og forsker på mobilskader ved Fakultet for helsevitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Hanne-Mari Schiøtz Thorud.

Hanne-Mari Schiøtz Thorud

Førsteamanuensis Hanne-Mari Schiøtz Thorud ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold frykter at mange vil få plager av mobilbruk i fremtiden.

Foto: NRK

Hun forteller at man naturligvis kan få et slags hakk i fingeren om man presser mobilen hardt ned på fingeren.

– Men det vil jo ikke bli varig. Tommelen er det derimot dokumentert at du kan få problemer med ved veldig mye mobilbruk. Det er blant annet beskrevet et tilfelle med en mann som hadde tekstet mye i flere år og som hadde utviklet både feilstilling og leddbetennelse i ledd i tommelen, og måtte behandles for dette, sier hun.