Håper på å kunne se familien igjen

For noen grupper av blinde mennesker er det nå håp om å få synet, helt eller delvis, tilbake.

Steinar Kittilsen.

Synsprøvene er ubehagelig, men Steinar Kittilsen holder humøret oppe.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

I USA og England er det gjort vellykkede forsøk med personer som er blinde på grunn av arvelig genfeil. Men det er usikkert om og når denne stamcellebehandlingen kommer til Norge.

Genterapi

Ragnheidur Bragadottir.

Overlege Ragnheidur Bragadottir forteller om positiv behandling i andre land.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ragnheidur Bragadottir er overlege ved Oslo universitetssykehus. Hun leder den norske delen av det internasjonale forskingsprosjektet.

– USA og England har begynt med behandling. Der har man kunnet behandle pasienter med genterapi; man har erstattet et manglende gen med et friskt gen, sier hun til NRK.no.

Rundt 1500 nordmenn har retinittis pigmentosa, altså medfødt genfeil. Mange av dem blir nå kartlagt og undersøkt på øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

– Det finnes veldig mange arvelige netthinnesykdommer, flere hundre forskjellige faktisk, opplyser Bragadottir.

Håper genfeilen kan kureres

Synsproblemene til brødrene Steinar og Håvard Kittelsen begynte i 3-årsalderen. Først trodde alle de var nærsynte, men så forsvant nattesynet. Da de var 10-12 år, ble brødrene sendt til Rikshospitalet for å få undersøkt synet grundig.

Synsfeltet ble stadig mindre fram til 20-årsalderen.

– Som de fleste på Notodden så ble det en del råning på meg, da merket jeg etter hvert at lyset på imøtekommende biler ble veldig uklart og til slutt ble hele fronten på bilen et eneste stort lys, sier Steinar Kittilsen.

Brødrene har ventet i ett år på å få tatt prøvene som slår fast hva slags genfeil de har. Håpet er at genfeilen kan kureres med ny stamcelleteknikk.

Vil se familien igjen

Håvard og Steinar Kittelsen vet foreløpig ikke om de har den genfeilen som kan behandles, men de drømmer om å få synet tilbake.

– Jeg har ikke sett noe på 15 år. Jeg håper på å kunne se familien min og hvordan de ser ut nå, sier Steinar Kittilsen.

Steinar og Håvard Kittilsen.

Brødrene jobber sammen på NAV på Notodden og har måttet venne seg til en hverdag der de bare kan skjelne mellom lys og skygge.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK