Hopp til innhold

Håper folk fortsetter å kjøpe ull

Saueklipper Magnus Heian er sjokkert over hva den mye omtalte saueklipping-videoen viser, men håper folk vil fortsette å kjøpe ull.

Magnus Heian.

– Det er grusomt å se på at sauer blir slått med hammer. Det er brutalt, sier Heian.

Foto: Amalie Frøystad Nærø / NRK

Dyrevernsorganisasjonen PETA (People for the ethical treatment of animals) publiserte nylig en brutal video, der man ser mennesker mishandle merinosauene de klipper. Videoen viser saueklippere som blant annet tramper, sparker og slår dyrene både med neve og hammer. Organisasjonen filmet i skjul på 19 gårdsbruk i Australia og 14 i USA.

– Det er ikke noe som heter «human ull». Den industrien er voldelig, vi dokumenterte mishandling på nesten hvert eneste gårdsbruk vi besøkte, har talskvinne Daphna Nachminovitch sagt til NBC. Nå oppfordrer organisasjonen forbrukere verden over til å slutte å kjøpe ullplagg.

Saueklipper Magnus Heian i Kodal i Vestfold er sjokkert over hva videoen viser, men mener dette er av de mest ekstreme tilfellene, og håper folk vil fortsette å kjøpe ull.

– Forbrukerne bør fortsette å kjøpe ull for jeg vil tro det er veldig få som mishandler dyrene sine slik. De aller fleste behandler dyrene bra, sier han til NRK.no.

Les også:

Artikkelen fortsetter under videoen fra PETA.

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene mens de klippes.

NRK mener noen av opptakene er så voldelige at vi har valgt å ikke vise dem. Vi advarer like vel om sterke inntrykk (foto: PETA).

– Ingen unnskyldning

Magnus Heian er en av landets beste saueklippere. Han sier at det ikke finnes noen unnskyldning for å behandle dyrene på den måten, som vist på videoen over.

– Det er veldig vondt å se at de behandler sauene slik.

Han syns det er positivt at dette kommer fram og at det blir satt et fokus på dyrevelferd, men tror de brutale bildene kan være negativ for bransjen i Norge.

– Jeg har fått meldinger fra andre saueklippere som sier at dette er veldig negativt for yrket vårt, og ikke minst ull – at det er dårlig reklame.

Ifølge PETA får klipperne ikke timebetaling, men betalt per sau. Noe organisasjonen mener oppmuntrer til rask og voldelig jobbing.

– Tror du det hadde vært annerledes hvis man hadde hatt timebetalt?

– Det kan være. Da vil en ikke presse seg så hardt for å jobbe like fort. Nå er det om å gjøre å klippe fort for å få tjent mest mulig penger, sier Heian til NRK.no.

– Må være rolig og tålmodig

Hittil i år har saueklipperen i Kodal klipt 2 000 sauer, og det er ikke vondt for sauen, sier han. – Men man må ha god tålmodighet.

– Det er veldig vanskelig å lære og klippe sau. De spreller mye i starten, før du får en god teknikk. Men hvis du behandler sauene rolig, går det faktisk raskere å klippe dem enn om du er voldelig.

– Nødvendige avsløringer

Organisasjonen til kontraktørene, som leier ut saueklipperne til bøndene, reagerte også kraftig på videoen. I forrige uke sa The Shearing Contractors Association of Australia (SCAA) at de er forferdet.

– Vi har nulltoleranse når det gjelder vold mot dyr, heter det i en uttalelse fra organisasjonen gjengitt i den australske landbruksavisen Stock&Land.

SCAA sa de vil gjennomgå opplæringen saueklipperne får.

– Vi setter pris på den jobben PETA har gjort. Slike avsløringer er nødvendige for å minne all industri verden over om å være årvåken når det gjelder dyrevelferd, sa organisasjonens talsmann, Jason Letchford.

– Australske sauebønder er genuint opptatt av dyrevelferd, så denne påståtte mishandlingen er bekymringsfull, sa Michelle Lee i Australian Wool Innovation til NBC.