Handler skjønnhet på krita

Stadig flere unge handler skjønnhet og velvære på kreditt. Dette har ført til en kraftig økning av unge med stor inkassogjeld.

Kredittkort

Stadig flere unge havner i gjeld fordi de handler skjønnhet og velvære på krita.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim advarer sterkt mot utviklingen.

Vi ser en trend i at det er flere unge som søker oss for å få hjelp, og dette er ganske alarmerende, sier han til NRK.no.

I en rapport fra inkassoselskapet Lindorff, var det nærmere 7000 unge mellom 18 og 20 år som hadde til sammen 85 millioner kroner i inkassogjeld ved utgangen av 2009. Ifølge informasjonssjef, Kristine Gjerstad, har dette tallet holdt seg.

– Vi ser unge mennesker i begynnelsen av 20-årene som har opp mot 400 000 kroner i gjeld, og som ikke sitter igjen med noen verdens ting, sier Kvadsheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marianne Betten

Marianne Betten ved Tango Spa i Porsgrunn oppplever at stadig flere kunder handler velvære på kreditt.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

Bruker mye på skjønnhet og velvære

En stor pengesluker er skjønnhet og velvære.

NRK.no har snakket med flere spakunder som innrømmer at de fort tyr til kredittkortet, men ingen av dem ønsker å stå frem.

– Det er jo en prioriteringssak. De som føler at de trenger det velger å bruke pengene på dette fremfor noe annet, sier daglig leder ved Tango Spa i Porsgrunn, Marianne Betten.

Gjeldsforsker Christian Poppe, mener problemet ligger i at unge i dag har for dårlig kunnskap om økonomi. Han mener dette er noe skolene burde ta seg av.

– Jeg mener samfunnet har et ansvar. Det må sørges for at ungdommen har de nødvendige kunnskapene, slik at de kan opptre i et kreditt og varemarked på en fornuftig måte.

Mange fallgruver

Hallgeir Kvadsheim, programleder for Luksusfellen på TV3

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim synes utviklingen er svært alarmerende.

Foto: TV3

Noen få skoler har begynt med dette, men Hallgeir Kvadsheim synes det virker som det er lite engasjement fra høyere hold om å få privat økonomi inn i undervisningen.

De skjønner ikke hva som er renter, og de skjønner ikke hva som kreves for å betale ned et lån. Det er så mye mange flere økonomiske farer en 18-åring kommer inn i nå enn det var for 10 år siden. Det har absolutt ikke skolene tatt innover seg, sier Kvadsheim.