Hopp til innhold

Han overlevde "Djeveløya"

Mannen på bildet er ukjent, men ble udødeliggjort 9. mai 1945 da han ble fotografert av Carl. Oliver Hannestad i Tønsberg.

Den ukjente sovjeteren er en av rundt tre hundre krigsfanger som tyskerne sendte for å dø på Mellom-Bolæren i nøtterøyskjærgården, - også kalt "Djeveløya". På frigjøringsdagen 8. mai åpner utstillingen "Fra fangenskap til frihet" inne i bunkeren på Slottsfjellet i Tønsberg, med unike bilder som aldri før er vist offentlig.

De sterkeste bildene viser syke og feilernærte krigsfanger som ankommer brygga ved Hannestads mekaniske verksted på Ørsnes. Bildene er tatt av verkstedeieren selv, Carl O. Hannestad, 9. mai 1945.

Fikk øl og røyk

Gustavsen og Sørlie

Konservator Cecilia Gustavsen og fotoarkivar Rune Sørlie, begge Vestfoldmuseene.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

De tuberkuløse og utsultede fangene fikk mat, røyk og øl, - sponset av Tønsberg Bryggeri, da de kom i land. Det førte til at mange av dem måtte til sykehus med sterke kolikksmerter på grunn av den uvante kosten. Det forteller lokalhistoriker og fotoarkivar Rune Sørlie, som kom over bildene til Hannestad, Sammen med konservator Cecilia Gustavsen arrangerer han fotoutstillingen 8.mai.

- Viktig dokumentasjon

Sørlie mener de nylig oppdagede bildene er viktige fordi de dokumenterer en viktig del av Tønsbergs krigshistorie. Av forskjellige grunner ble det tatt svært få bilder av de sovjetiske krigsfangene, - de var iferd med å bli et av krigens glemte emner.

Tidsvitnet

Kari Jakobsen sto på brygga den dagen da båtene kom inn til Tønsberg fra Bolærne. Hun er datteren til Carl O. Hannestad, som tok bildene. Jakobsen var 12 år i 1945, men husker godt 9. mai og båtlastene med medtatte sovjetere.

Kari Jakobsen var tidsvitne.

Uviss skjebne

De rundt tre hundre som overlevde krigsfangenskapet ble sendt tilbake til Sovjetunionen, og en uviss skjebne. Det sovjetiske lederskapet anså alle sovjetiske soldater som ble tatt til fange som desertører. Dermed ble flere henrettet da de kom hjem, mens andre endte i Stalins fangeleire.

Djeveløya i ferieparadiset

Leiren på Mellom-Bolæren var opprinnelig en arbeidsleir for å bygge tyske militæranlegg på øyene, men mot krigens slutt fikk øya en annen funksjon. Da ble syke krigsfanger sendt dit for å dø. Det var dårlig med mat, og fangene fikk ikke legetilsyn. Det var heller ikke rent vann eller oppvarming i brakkene.

I dag er øyene et ferieparadis for båtfolk, og en del av den nye Færder nasjonalpark.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark