Halloween er plastversting: – Lett å gjøre feiringa miljøvennlig

Hva er egentlig mest skremmende med Halloween: Zombier og spøkelser, eller alt søppelet vi etterlater oss etter feiringa?

Halloweeneffekter

BUTIKKENE ER FULLE: Plast dominerer i utvalget av Halloweeneffekter i butikkene.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Godteri, kostymer og pynt for nærmere 300 millioner kroner i året går med når nordmenn skal feire Halloween, viser tall fra Virke.

Bare i Coop Extra-butikkene ble det i fjor solgt til sammen 26.000 gresskar, 8.500 Halloween-bøtter, 10.000 ballonger, og over 3.600 papptallerkener.

Ikke-nedbrytbare materialer

Mange av Halloweenproduktene som selges i de ulike butikkjedene er engangsprodukter. En stor andel er laget av plast.

Også mange av de ferdigproduserte kostymene i butikkene er laget av polyester og andre plaststoffer som ikke kan brytes ned i naturen.

Godteribøtter til Halloween

Oransje plastbøtter står klare på rekke og rad.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

– Vi ser at mange av kostymene er laget av plast, og er av veldig dårlig kvalitet. Dermed blir de fort ødelagt og kastes i søpla, sier Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender.

Ifølge den engelske avisa The Guardian vil 2.000 tonn plast havne i søpla etter årets Halloweenfeiring i Storbritannia. Og det er bare fra utkledningsutstyr.

– Ta en fot i bakken

Det er lett å bli lokka av det som glitrer og skinner i butikkene, mener Bakken Riise i Fremtiden i våre hender.

Det er lurt å ta en fot i bakken og huske på at vi har mange ting hjemme som kan brukes. Så kan vi heller supplere med pynt som vi kan ta frem igjen fra år til år, i stedet for å kjøpe engangsprodukter.

Samtidig mener hun at også handelsstanden bør ta grep for å bidra til en feiring prega av mindre bruk-og-kast.

– Deler av handelsstanden ønsker å bli mer bærekraftig. Halloween og andre merkedager er en mulighet til å ta dette ønsket et steg videre, sier Anja Bakken Riise.

Anja Bakken Riise

Anja Bakken Riise tror barna er mer opptatt av å tilbringe tid sammen, enn perfekte kostymer og pynt.

Foto: Renate Madsen / Pressebilde

Det finnes alternativer

– Halloweenpynten er jo skummel og kul neste år også.

Viljar (9) og Heike Olaussen (12) fra Miljøagentene i Grenland er enige i at det er viktig å ta vare på pynten, slik at man kan ta den fram igjen neste år.

– Det er viktig at feiringa blir fin for miljøet også.

Juleverksted hjemme hos miljøagentene

Miljøagentene i Grenland Viljar, Heike og Tula Olaussen lager ofte selv pynt og kostymer til ulike merkedager i løpet av året.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Miljøagent Tula Olaussen (5) har store planer for en skummel, men bærekraftig feiring i år.

Hun vil bytte ut den vanlige godteribøtta, og heller lage sin egen godtepose av gammelt stoff.

– Jeg vil finne en gammel duk som kan sys sammen til en pose og feste den på enden av en grein. Da blir det som en hjemmelaget heksearm jeg kan strekke fram når de åpner døra, sier hun.

Tidligere denne uka foreslo Miljødirektoratet et nasjonalt forbud mot ulike engangsartikler som plastsugerør, engangsbestikk og tallerkener av plast. Et slikt forbud kan redusere den årlige bruken av engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter.