Hopp til innhold

Håkon (48): – Rusmiljøet er mer brutalt enn noen gang

SKIEN (NKR): Eldre i rusmiljøet beskriver et knalltøft miljø, hvor vold og annen brutalitet preger hverdagen. – Farlig blandingsdop kan i ytterste konsekvens kreve menneskeliv, sier leder Alexander Gunnerud ved Skien Diakonale senter.

Håkon Kristiansen

FORTVILET: Håkon Kristiansen, rusmisbruker gjennom 30 år, sier til NRK at folk innad i rusmiljøet er knallharde med hverandre. Likevel sier han at folk flest ikke bør være redde.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det er blandingsdop som får «skylda» for et stadig tøffere og mer brutalt rusmiljø.

– Det er voldeligere her enn i Oslo, og det er skremmende. Folk innad i miljøet er tøffere med hverandre enn noen gang, sier Håkon Kristiansen, som kjenner miljøet svært godt.

Håkon Kristiansen og Alexander Gunnerud

Håkon Kristiansen (t.v.) sammen med Alexander Gunnerud, som er daglig leder ved Skien Diakonale senter.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Han har nylig flyttet ut av en leilighet i kommunens rusboliger i Odins Gate, der en mann ble drept tidligere i år.

– Kan føre til drap

Lederen ved Skien Diakonale senter deler bekymringa.

– Flere uttrykker bekymring for utviklinga, nettopp fordi det har blitt tøffere. Terskelen for å bruke trusler og vold er blitt lavere, sier Alexander Gunnerud.

Gunnerud sier de har sett en spesielt negativ utvikling de siste to åra.

– Det er mye blandingsmisbruk, som gjør at de som bruker dette blir mer uforutsigbare i oppførsel og adferd. Vi ser flere tilfeller av folk som sliter med både psykiatri og rus, og flere virker dårligere. I ytterste konsekvens kan det føre til mer vold, og aller verst; Drap.

Odins gate i Skien

I juli ble en 37-åring funnet død i Odins gate i Skien. En 29-åring er siktet for drap.

Foto: Roald Marker / NRK

Kjenner ikke brukerne igjen

Gunnerud sier misbruk av blandingsdop kan få alvorlige følger.

– Drap og alvorlige hendelser som har skjedd i Skien den siste tiden er nok enkelthendelser som ikke har noen sammenheng med hverandre, men vi er sikre på at det er en kombinasjon av rus og psykiatri, sier Gunnerud.

– Vi kjenner ikke alltid brukerne igjen i adferd og oppførsel når de blander ulike stoffer, og det er tidvis utfordrende å jobbe med.

Rådmannen: – Dette bekymrer meg

Ole Magnus Stensrud, Kragerø

Rådmann i Skien Ole Magnus Stensrud sier han er bekymret for rusmiljøet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Rådmann i Skien Ole Magnus Stensrud sier kommunen er fullt klar over at rusmiljøet er blitt tøffere.

– Det blir bekreftet fra våre fagfolk at rusmiljøet er hardere. Det er andre type stoffer som gjør at rusmisbrukere blir mer aggressive og mindre tilregnelige. Dette bekymrer meg, sier Stensrud.

Han sier de følger med på rusmiljøet så godt de kan gjennom kommunens tjenester.

– Ingen bør være redde

Selv om Håkon Kristiansen og Alexander Gunnerud hos Skien Diakonale senter beskriver et miljø som kan skremme de fleste, mener de folk ikke bør være redde.

– Det er fåtall i miljøet som står bak de alvorlige episodene. De fleste mennesker vi møter hver dag er flotte og snille mennesker, sier Gunnerud.

– Folk må absolutt ikke frykte oss. Jeg har selv aldri skadet noen selv om jeg har sittet i fengsel for mye vinningskriminalitet, sier Håkon Kristiansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark