Hopp til innhold

Gutter strømmer til folkehøgskolene

Bjarki Dagur Magnusson (23) bruker folkehøgskoleåret til å finne ut om han skal satse på hobbyen. Det er han ikke alene om.

To gutter som går på Skiringssal folkehøgskole

GLEDER SEG: Mikkel Leine Granlie (19) t.v. og Bjarki Dagur Magnusson (23) ser frem til alt de skal lære og å bli en del av et godt sosialt miljø.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

– Jeg vil ta tak i interesser jeg har. Nå gleder jeg meg til det sosiale og muligheten til å utvikle meg faglig, sier Bjarki Dagur Magnusson.

Han har nettopp startet på linjen for musikkproduksjon og låtskriving ved Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord.

Antall gutter som går på folkehøgskole har økt betydelig de siste ti årene. Samtidig har elevantallet på folkehøgskolene vokst med over tjue prosent i samme periode.

Marit Asheim

IVRIGE PÅ INSTAGRAM: Elevers bildedeling på Instagram får godt frem hva folkehøgskolene egentlig tilbyr, forteller Marit Asheim i Informasjonskontoret for folkehøgskolene.

Foto: IKF

– I år er det fjerde året på rad at vi har rekord for antall elever ved norske folkehøgskoler, forteller Marit Asheim i Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

Magnusson tror noe av årsaken til at flere gutter velger folkehøgskole, er forståelsen av at en ikke må forte seg med alt.

Bjarki Dagur Magnusson

LÅTSKRIVER: Bjarki Dagur Magnusson gleder seg til å oppdage nye rom i musikkens verden.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

– Gutter kan ha vært ivrige på å skynde seg ut i arbeidslivet. Nå er det mer akseptert at vi ikke trenger å ta livet så kjapt. Vi har bedre tid enn det.

Prøvepress bidrar til rekordsøkning

Stadige vurderingssituasjoner i skolen kan være en av forklaringene til at elever strømmer til folkehøgskolene, ser professor i sosiologi Marit Haldar. Hun trekker frem PISA-sjokket i skolen, og nevner stressede elever som vil prestere på prøver.

– Gutter velger folkehøgskole mer nå enn før, blant annet fordi de har opplevd et høyt testpress. Flere har gitt alt på skolen og er slitne. De trenger pause fra å prestere flere ganger i uken. Folkehøgskole er vel å merke et utviklingsår, ikke et hvileår. De lærer fag uten å bli målt til enhver tid, sier Haldar.

Professor Marit Haldar ved OsloMet

PISA-SJOKKET I SKOLEN: – Mange trenger pause fra den individuelle og stressende konkurransen i skolen. Folkehøgskolen blir en motmedisin og et sted der en kan dyrke fellesskap, erfarer professor i sosiologi Marit Haldar ved OsloMet.

Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Hun kan merke hvilke studenter som har gått på folkehøgskole.

– De er gjerne mer kunnskapstørste. De spør etter mer å fordype seg i, ikke bare hva som er relevant for eksamen.

LES OGSÅ: Flere gutter melder om psykiske helseplager

«Jentelinje» fylles med gutter

Knut Søyland, rektor ved Skiringssal folkehøgskole, forteller at de aldri før har hatt så mange gutter ved skolen som i år: 40 av totalt 94 elever.

– Ikke bare kan de velge mellom mange ulike linjetilbud. Gutter tør å velge litt friere enn før. Det ser vi her. Nå er nesten halvparten av elevene i klesdesignlinja gutter. Før var det en ren «jentelinje».

Rektor ved Skiringssal folkehøgskole Knut Søyland

GUTTEREKORD I ÅR: 40 gutter går ved Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord. – Så mange gutter har vi ikke hatt her før, forteller rektor Knut Søyland.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

Over halvparten av landets folkehøgskoleelever går på linjer innen idrett og friluftsliv. I tillegg lokker reising, kombinert med idrett eller kulturmøter, ifølge Marit Asheim.

– Esport og spillutvikling er linjer som har stor overvekt av gutter som søkere.

Vil velge rett

Mikkel Leine Granlie (19) fra Oslo fikk anbefalt filmlinjen ved Skiringssal folkehøgskole av flere bekjente.

Mikkel Leine Granlie er elev ved Skiringssal folkehøgskole

USIKKER: Selv om Mikkel Leine Granlie liker å drive med film, er han ikke sikker på det er det han skal studere.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

– Jeg gikk medier og kommunikasjon på videregående. Nå vil jeg finne ut om jeg skal satse på filminteressen min.

Året på folkehøgskole kan hjelpe ungdom til ikke å velge feil utdannelse, mener Granlie.

– Jeg gikk litt lei film på slutten av videregående. Kanskje det bare skyldtes at jeg trengte en pause. Det får jeg nå. Jeg gleder meg til dette året, og å finne ut hva jeg skal studere.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark