Dette er Notoddens nye ordfører

Nesten tre uker etter valgdagen er den politiske kabalen på Notodden nå ferdig lagt.

Gry Bløchlinger

NY ORDFØRER: Da er det klart at Gry Bløchlinger blir ny ordfører på Notodden.

Foto: Tom Andersen / NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet skal samarbeidemed Senterpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti på Notodden. Det er klart etter at Notodden SV under et møte i kveld valgte å støtte venstresiden. Dermed blir Gry Bløchlinger ny ordfører

Flere ville ha et bredere samarbeid

Notodden har tradisjonelt vært en arbeiderpartikommune, men Ap mista makta i 1991. Siden det har det vært veksling mellom borgerlig/Ap og venstresidesamarbeidet SOL (solidaritetslista), som nå er oppløst igjen.

H, Frp, Krf, V. Ap er sterkt splitta etter denne perioden. Håvard Bakka med flere har gått fra Ap til SV, og det har vært sagt at konfliktene mellom tre-fire Ap-avhopperne til SV har lagt en demper på samarbeidet.

Har tatt tid

De politiske sonderingene på Notodden har tatt tid, og Notodden er den siste kommunen i fylket som har hatt resultatene klare. Slik har prosessen vært siden valgdagen 14. september:

  • 14. september: Jørn Christensen (H) sitter som ordfører på Notodden.
  • 16. september: Morten Halvorsen (Rødt) får flest slengere blant politikerne i Notodden. Ordfører Jørn Christensen (H) havner på en god annen plass, med 101 slengere.
  • 17. september: KrF sitter på vippen, men krever ikke ordførerjobben.
  • 22. september: Det er mange muligheter, sier Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)
  • 24. september: Senterpartiet i Notodden har valgt å gå til venstre, sier Åslaug Sem-Jacobsen (Sp). Foreløpig ingen avklaring, sonderingene fortsetter. Sp ønsker et samarbeid med Ap, SV, KrF, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.
  • 28. september: Både Hanne Thurmer (KrF) og Håvard Bakka (SV) sier det er viktig med en solid flertallskoalisjon, ikke mandatfordeling på 21-20, som sist. Håvard Bakka (SV) sier etter medlemsmøtet at de enda ikke har bestemt seg for om de skal støtte høyre- eller venstresiden, og at de vil ha mer uttelling enn de har fått tilbud om. KrF avventer SVs avgjørelse.

Med det er alle ordførerne i Telemark klare, les oversikten her.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter