Hopp til innhold

Gründerprisen til Holte gård

DRANGEDAL (NRK): Det er en rolig kakling i det nye driftshuset til Halvor Olsen. Andekyllingene er ikke så opptatt av en gründerpris. Men endene er et resultat av 25 års hard jobbing.

Halvor Olsen

I den nye driftsbygning er det mellom 7000 og 8000 hvite pekingender.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Halvor Olsen

NRK prøver å lure ut hva det neste Halvor Olsen pønsker på, men alt vi får er ... – Alltid planer, jeg har alltid planer, sier Halvor Olsen med en latter.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Halvor Olsen er kledelig beskjeden, og vil ikke ta på seg all ære for Grûnderprisen som Det Kongelige Selskap for Norges Vel har tildelt ham. Det er mange som har stått bak ham.

– Det er ikke minst kona mi som har holdt tømmene godt i forhold til både regnskap og det med papirarbeid. For ikke å glemme barna mine som har bidratt opp gjennom årene. Også alle samarbeidspartnere, som kommune, bank, innovasjon og ikke minst Norgesgruppen som har holdt oss under vingene sine, må nevnes.

Holte gård har jobbet i mange år med å produsere fjærkre uten soya eller medisiner i foret. Og dyrene får lov til å gå fritt, og det er forholdsvis få dyr per kvadratmeter. Planen er å bli enda bedre på dyrevelferd.

– Enorm reklame

Karianne Sydtveit Reiten

– Halvor er en som har begynt i det små, og aldri gitt seg. Og utfordret og virkelig kjempet seg gjennom. Og fått til endringer i lovverk, og ryddet vei for andre som kommer etter ham, sier Karianne Sydtveit Reiten, ordfører i Drangedal.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det var ordfører i Drangedal, Karianne Sydtveit Reiten og Hanne Gro Haugland, daglig leder i Vekst i Grenland som foreslo Halvor Olsen til Gründerprisen. De syntes det var enkelt å skjønne at han var en kandidat til prisen

– Halvor og hans familie gir Drangedal en enorm reklame. Og de bidrar mye til næringslivet, ikke minst arbeidsplasser og sysselsetting. De hjelper også andre til å komme i gang. De er til stor inspirasjon for andre bedrifter, sier Reiten.

Andekyllinger, hvite peking-ender

Endene nyter vårsola. Halvor Olsen synes endene som vokser opp om vinteren med mange kuldegrader er de som er best. De beveger seg hele tiden, mens de som vokser opp om sommeren ligger å dvasker seg i varmen og drikker vann.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Utenfor komfortsonen

I regelen for prisen står det at "Mottakeren av Norges Vels Gründerpris skal i henhold til kriteriene være en person som har gjort en spesiell innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift. Innsatsen skal være fremtidsrettet og nyskapende, og ha ført til utvikling i lokalsamfunnet"

– Det blir nesten for mye av det gode. Det er veldig koselig, og veldig overraskende, sier Halvor Olsen med et smil.

Holte gård har mottatt flere priser, men denne prisen går til personen Halvor Olsen.

– Det ligger litt utenfor min komfortsone. Jeg liker meg best i fjøset og på traktoren, ler Olsen.

Uansett så skal han på festen som Norges Vel arrangerer. De har invitert 50 prominente gjester til overrekkelsen av prisen som selvfølgelig skal holdes på "Låven" til Holte gård.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark