Grevlingplage i Grenland

SKIEN (NRK):Mange i Grenland har vært plaga med uønska besøk av grevling i hagen nå i høst. Sålangt har viltnemda fanga 16 dyr.

Familien Grevling

UBUDNE HAGEGJESTER: De kommer ofte fram i tussmørket, og er sett ofte i Skien og Porsgrunn i det siste (illustrasjonsfoto)

Foto: Dagfinn Kolberg

Han lager åte av brødskriver med honning på. Det er nemlig ikke katter så begeistret for, og dermed unngår en å få feil dyr i fella.

Fangstmann Olaf Dysvik tar på seg oppdrag i Grenland og har tidligere år fanga opptil 40 grevling i året på denne måten.

– Det er alltid spennende, det er nesten som å sette garn. Er det noen grevlinger i fella?

Olaf Dysvik i viltnemda med grevlingbur

Olaf Dysvik i viltnemda håper å fange grevling nummer 17 i fella med åte i.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Grevlinger ofte holder til under verandaer som ikke er tettet til, under boder, eldre skur eller under bryggerhus. De liker spesielt godt å holde til langs elvekanten, men dukker opp i alt fra kolonihager til midt på lyse dagen i Skien sentrum.

Grevling lagde kaos i hotellgangene

For litt siden måtte en rørlegger i et borettslag i Porsgrunn ha hjelp.

– Rørleggeren hadde sittet og jobbet inni kjelleren da det kom en grevlingunge krabbende på gulvet bak ham. Det var en grevling som dessverre var syk, så den fikk vi fjerna på en grei måte.

Bekrefter knusemyten

– Men stemmer myten om at den biter til det knaser?

– Ja, grevlingen biter til det knaser, men den biter ikke over så store ting som myten sier. Før i tida hadde de koks i støvlene, men det skal mye til før den klarer å bite til rundt en ankel. Men det den får tak i, knuser den fint, sier Olaf Dysvik i viltnemda.

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum avkrefter at det er spesielt mange grevlinger i år. Han sier disse dyra bruker lang tid på å bli voksne.

– Det er når ungdyra blir jaga ut om våren og høsten at vi ser mye ihjelkjørt grevling langs veiene.

Disse var også ute og gikk i tog 17. mai

Har få fiender

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum sier grevlingen hører ganske godt, men ikke har supersyn.

Foto: Petter Sommer / NRK

Han sier dyret ikke er farlig, men at grevlingen har kraftige tenner og en kam på toppen av hodet som er et muskelfeste for« rimelig mye muskler.»

Grevling dreper katter i boligstrøk

Likevel - selv om du kommer brått på den, vil den aller helst stikke av.

– Men hvis du tvinger en grevling til å bite deg, vil den slåss, men det skjer oftest med folk i en jaktsituasjon.

Fordi grevlingen er et såpass stort dyr og biter såpass hardt, har den få fiender, og den er også ikledd naturens egne advarselfarger - svart og hvitt - som stinkdyret.

– Gaupa vil heller velge et rådyr enn en grevling, for å si det sånn.

Fattigmannsgris

Petter Bøckman sier kjøttet fra grevlingen ble spist i gamle dager. Siden den kan minne om gris, ble den kalt fattigmannsgris. På grunn av trikiner, må kjøttet være helt gjennomstekt eller kokt.

– Jeg har sjøl spist grevling. Det er kjempegodt! Det smaker som gris, bare mer, sier zoologen ved Naturhistorisk museum.

Grevlingrot i plenen

Det synes når grevlingen har vært på besøk i hagen. Plenen er godt pløyd.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK