Grenland mangler gode boligtomter

PORSGRUNN/SKIEN (NRK): Få gode tomter fører til lave boligpriser, mener eiendomsmeglere. Det gjør at folk kjøper tomter med hus de vil rive, for så å bygge opp igjen drømmehuset.

Unni og Steinar Kvisle

GODT FORNØYD: Unni og Steinar Kvisle bodde bare noen hundre meter nede i gata, men drømte om en tomt med enda bedre beliggenhet. Til slutt fant ekteparet en tomt med flott utsikt over Porsgrunn og elva.

Foto: Marie Roksund / NRK

Steinar Kvisle viser oss rundt der han bor på Borgeåsen i Porsgrunn.

– Her har vi sol tidlig på morgen fra øst, og vi følger sola hele nesten hele døgnet, helt til den går ned i ti-ellevetiden, sier Steinar Kvisle.

Unni og Steinar Kvisle

Steinar og Unni Kvisle fikk også utnyttet hagen bedre da de rev huset, ved at de la hagen i flere plan, og dermed fikk en stor gressplen foran huset.

Foto: Marie Roksund / NRK

I 2001 kjøpte ekteparet Kvisle den lekre tomta, med flott utsikt over Porsgrunn og elva. Den gang stod det et gammelt hus fra 30-tallet på tomta. Huset ble revet og brannvesenet i Porsgrunn benyttet det til en brannøvelse.

Da var det klart for ekteparet Steinar og Unni Kvisle, og de kunne bygge opp igjen et hus som var akkurat sånn de hadde drømt om. I 2003 stod huset ferdig.

– Vi er så fornøyde, og jeg blir like glad hver morgen når jeg kommer ned trappa og ser utsikten, sier Unni Kvisle.

I området rundt der ekteparet bor er det mange som har gjort det samme. De kjøper et gammelt hus, river, og bygger opp igjen.

Få gode tomter

Daglig leder i DnB Eiendom i Skien, Torgeir Halsen, mener Grenland mangler gode tomter, og at det holder boligprisene nede.

Torgeir Halsen

Torgeir Halsen mener det er viktig at Grenland kan tilby flotte tomter, slik at de unge har lyst til å flytte tilbake når de har bodd i de større byene for å studere.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Når drømmetomta kommer vil kanskje familien og barnebarna hjem til besteforeldre, og da tror vi at tilrettelegging av gode tomter kan være et virkemiddel for å få folk til å flytte til området, i større grad enn vi ser nå, sier Halsen.

De siste fem årene har Telemark hatt en mye tregere prosentvis vekst på boligpriser enn ellers i landet. I Oslo har boligprisen steget prosentvis dobbelt så mye som her i Telemark.

Prisutvikling

Siste 5 år

Siste 10 år

Telemark

14,2 %

56,8 %

Norge

25,3 %

72,4 %

Oslo

30,2 %

83,2 %

Kilde: Eiendom Norges boligprisstatistikk

– Vi synes prisnivået her i Grenland er lavt. Alle utenifra synes det, sier Halsen.

Torgeir Halsen

Daglig leder i DnB Eiendom i Skien mener markedet i Grenland trenger vekst.

Foto: Marie Roksund / NRK

Kjent for flere

Flere eiendomsmeglerfirmaer i Grenland som NRK har snakka med kjenner seg igjen i det Torgeir Halsen sier, med at en del tomter med lekker beliggenhet går for en høy pris, selv om huset i seg selv ikke er så flott.

– Ja, vi kjenner til det. Vi har solgt en del hus blant annet i Johan Schaaningsgate i Skien, som har gått langt over forventet pris, og det er nok fordi tomtene har så god utsikt, sier Morten Saubrekka, daglig leder i eiendomsmegler Krogsveen i Skien.

For Steinar Kvisle på Borgeåsen var det nettopp tomta som var helt avgjørende da de skulle kjøpe noe nytt:

– Nå begynner det å bli noen år siden vi lette etter tomt, men vi slet med å finne tomter som vi synes var attraktive nok, sier Kvisle.