- Det er som å komme hjem

I sommer skal Gråtass, eller Fergie som han i sommer heter, holde 100 show for det engelske publikumet. Skaperne av figuren, mener England er som å komme hjem.

Gråtass i England

PRØVESPILLING: Gråtass sjekkes for feber i England før turneen starter.

Foto: FANTASIFABRIKKEN

– Vi har alltid tenkt at "England, det blåser vi i" fordi landet lager så mange gode barnefigurer, sier Anne Thowsen fra Fantasi-Fabrikken AS, som står bak figuren.

Men det har likevel alltid vært et ønske om å komme inn på engelske markedet, og Morten Myklebust fikk noen nye kontakter i England, slo de til.

– Vi hoppet i det, ikke ulikt det vi gjorde da vi startet med norsk tv, humrer Thowsen.

Familiegårder

Resultatet er 100 show i England denne sommeren. Fram til september blir Fergie (Gråtass) å se på arrangementer på bondegårder fulle av barn.

20–21 juni starter turneen i Tatton i Manchester.

– Det er ca. 450 såkalte "family farms attractions", altså gårder som er en attraksjon for publikum. Noen har kanskje 10 000 besøkende, men de største rundt en million i året. vi har kommet i kontakt med noen de gårdene og vil holde show på gården tre ganger i døgnet forteller Thowsen.

Morten Myklebust og Anne Thowsen

SKAPERE: Morten Myklebust og Anne Thowsen er skaperne bak Gråtass.

Foto: Linn Løkken / NRK

53 millioner seere

Samtidig med planleggingen av turneen, har Gråtass fått en egen serie på Youtube. 7 filmer med engelske skuespillere har gjort Gråtass kjent på nettet.

– Antall seere har bikket over 53 millioner og når vi ser hvor seerne kommer fra, er mange fra England. Vi fikk også tilbakemeldinger fra dem som jobbet med innspillingen at det var veldig artig, sier hun.

– Vi føler også at Fergie har kommet hjem på et vis. Det var Harry Ferguson fra Irland som skapte Gråtass-traktoren, den vi kjenner i dag.