Hopp til innhold

Grånende luftbaroner

Deler av KLM-trioen erobrer luftrommet med veteranflyet DC-3 Dakota som har base på på Torp. TV-serien "Luftens helter" blir helgeunderholdning i NRK1 åtte lørdager i høst.

Luftens helter.

Luftens helter er mekanikergeni 'Jojo' (Trond Kirkvaag), 2. pilot Birger Wom (Jon Skolmen), kaptein Odd Grenland (Knut Lystad) og kabinsjef Jasmin Rosenrot (Kristin Zachariassen).

Foto: NRK

Da Trond Kirkvaag en dag fikk øye på det sølvblanke DC-3-flyet over hytta på Hvaler, fikk han ideen til komiserien "Luftens helter". Veteranflyet fra 1943 er Norges eneste flygende DC-3 og opereres av Dakota Norway.  Flere av medlemmene i stiftelsen deltar i serien som statister.

Cockpit

Flygingen i TV-serien besørges av Dakota Norways egne flygere, blant annet veteranen Thore Virik (til v.).

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Sølvblank veteran

I beste sendetid lørdag 29. september går startskuddet for en splitter nye TV-serie med populære humorister som Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Jon Skolmen på rollelista. En annen av "hovedpersonene" i serien er altså Dakota Norways sølvblanke veteranfly som har hatt Sandefjord Lufthavn Torp som base i over tjue år.

Luftas nye helter

Historien begynner med at kaptein Odd Grenland (Knut Lystad) og førstepilot Birger Wom (Jon Skolmen) tar opp kampen om passasjerene på strekningen Oslo-Bergen etter at SAS har gitt dem sparken til tross for lang og tro tjeneste. Grenland kjøper seg en gammel Dakota for en rimelig penge, og selskapet Senior Air er en realitet. De to får med seg mekanikergeniet Joar "Jojo" Johansen (Trond Kirkvaag), kabinsjef Jasmin Rosenrot (Kristin Zachariassen) og tallgeniet Karl Åge Tørkle (Ingar Helge Gimle).

SAS gjør sitt ytterste for å latterliggjøre gjengen i Senior Air, men det skal vise seg at kvalitet er bedre enn kvantitet og at lufttrommet over Norge har fått nye helter.

Dreven "skuespiller"

Mange av utescenene til serien er tatt opp på Torp, og Dakota Norway-entusiastene har stilt med både erfarne flygere og folk til å bekle diverse statistroller. Ifølge kilder i Dakota Norway ligger det an til å bli en serie som kan by på solide porsjoner med både humor og dramatikk.

Dette er forøvrig slett ikke Dakotaens debut på filmlerretet. Flyet hadde blant annet en fremtredende rolle i sandefjordingen Bent Hamers film "Salmer fra kjøkkenet".

Dakota DC-3

Dakota Norways DC-3 slik vestfoldingene er vant til å se den. Nå går flyet til filmen igjen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK