Hopp til innhold

Gjør ombruk til millionbutikk

Norsk Ombruk i Stokke gir nytt liv til ødelagte og kasserte vaskemaskiner. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen synes konseptet er så spennende at han inviterte seg selv på besøk.

Vidar Helgesen besøker Norsk Ombruk i Stokke

Klima- og miljøminister inviterte seg selv til Norsk Ombruk i Stokke for å se og lære mer om hvordan de reparerer og selger brukte hvitevarer. Statsråden legger i disse dager siste hånd på en Stortingsmelding om sirkulær økonomi.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Ideen kom etter at jeg så hva folk satte fra seg utenfor de store elektrokjedene. Det var jo fullt gangbare produkter, og jeg synes det var for galt å skrote det. Da så jeg muligheten til å blåse nytt liv i disse produktene, forteller Tommy Skjelbred om hvordan det hele startet.

Utvider til Danmark

Kjøleskap, vaskemaskiner og komfyrer du og jeg leverer i retur til de store kjedene, blir hentet av Norsk Ombruk. Noen maskiner blir til deler, mens andre blir reparert, vasket og solgt. I løpet av kun fire år har ideen blitt millionbutikk med over 20 ansatte. Nå utvides driften også til Danmark.

– Jeg hadde et møte med miljødepartementet i Danmark for fire uker siden. Der fikk jeg stående applaus og klapp på skulderen for et fantastisk miljøprosjekt, og de ønsket oss hjertelig velkommen til Danmark, sier Skjelbred.

Inviterte seg selv

Vidar Helgesen besøker Norsk Ombruk i Stokke

Helgesen inspiserer en brukt komfyr som er reparert og vasket. Den skal nå ut på markedet igjen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen synes konseptet er så spennende at han inviterte seg selv til bedriften for å se og lære mer.

– Dette er et veldig imponerende eksempel på en bedrift som starter i det små og som nå er dominerende i markedet i noe som bare blir viktigere og viktigere. Alt vi bruker kan ombrukes, også hvitevarer. Når det i tillegg er butikk i det, så forteller det at her er det muligheter for flere arbeidsplasser og noe å leve av i fremtiden.

Statsråden legger i disse dager siste hånden på verket på en stortingsmelding om sirkulær økonomi, samtidig som EU har laget en plan for hvordan man skal utnytte ressursene bedre.

– I en verden som bruker mer ressurser enn det som finnes, må vi gjenbruke ressursene. Derfor er dette en del av det grønne skiftet. Det er gode klimaeffekter, men det er også andre natur- og miljøeffekter av at vi bruker ressurser om igjen, sier Helgesen.

Norsk Ombruk

Tommy Skjelbred (t.v.) og sønnen Jean Rene Skjelbred startet bedriften for fire år siden. Nå er det en millionbedrift som i sommer utvider til Danmark.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark