Hopp til innhold

Slik gjør du barnehageoppstarten best mulig

I disse dager er det barnehageoppstart for mange, og barn landet over begynner i barnehagen for aller første gang. Her er sju tips for en god oppstart.

Kaja Therese Thommesen Deildokk

FØRSTE DAG: Kaja Therese Thommesen Deildokk har akkurat startet i Hovenga barnehage i Porsgrunn. For mange barn kan det være viktig å gjøre tilvenningsprosessen stegvis, ifølge barnehageekspert.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Terje Melaas

Høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Terje Melaas, mener folk bør ta seg god tid når de skal ha barn i barnehage.

Foto: Silje Wiken Sandgrind / Barnehage.no

Perioden når barnet skal begynne i barnehage kan oppleves som vanskelig for mange småbarnsforeldre. Det kan fort bli en stressende periode, både for barnet og for foreldrene. Her får du de beste tipsene for en god start av Linn Cecilie Thorsen, som har mange års erfaring som pedagogisk leder, og fra Terje Melaas, som er høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

1. Tidlig dialog med barnehagen

 Linn Cecilie Thorsen

Linn Cecilie Thorsen, pedagogisk leder ved Hovenga barnehage i Porsgrunn, oppfordrer til tidlig planlegging.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Ta kontakt med barnehagen hvor barnet ditt skal gå så snart du kan.

– Foreldrene må gjerne ta kontakt så fort de har fått tildelt plass, slik at man kan begynne å planlegge. Vi opplever at foreldrene ofte blir mer trygge når vi får i gang en tidlig dialog, forteller Thorsen.

Har du noen gode tips til barnehageoppstarten? Kom med dine råd i kommentarfeltet nederst i saken.

2. Avtal et opplegg med jobben

Mann som jobber med data og mobil mens han passer sykt barn.
Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Forhør deg med sjefen din om det er mulig for deg å være litt fleksibel i oppstartsperioden.

– Alle barn er forskjellige, og noen barn trenger mer tid enn andre. Derfor kan det være lurt å planlegge i god tid med jobben, slik at du kan ta deg litt ekstra ferie eller noen avspaseringsdager slik at du kan være der for barnet ditt, sier Melaas.

3. Prat om barnehagen hjemme

barn i barnehage
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Selv om barnet kanskje er ganske ungt og ikke får med seg alt, mener Melaas at det er viktig å prate positivt om barnehagen i hjemmet.

– Det er fint hvis man kan prate om barnehagen hjemme. Det er viktig å skape positive assosiasjoner for barnet, slik at tilvenningsprosessen går lettere, sier han.

4. Gjør barnet trygg

Barneleker
Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Det kan være nyttig å ha bilder av folk fra barnehagen hjemme, som barnet kan se på og gjøre seg kjent med. Slik får barnet en tilknytning til barnehagen, forteller Melaas.

5. Bruk tid

Kaja Therese Thommesen Deildokk og Bodil Deildokk

Kaja Therese Thommesen Deildokk og Bodil Deildokk har første dag i barnehagen.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Det vanlige er at man får tre dager av arbeidsgiver til tilvenningsprosessen i barnehagen, men Thorsen sier at barn kan trenge mer enn det.

– Det er viktig for foreldrene å vite at det ikke er unormalt hvis det tar lengre tid enn de tre dagene. Ta den tiden som trengs for barnet, og ta det gjerne stegvis, råder han.

6. Få en fast voksen i barnehagen

Barnehage illustrasjon
Foto: colourbox

– Barn kan fort bli redde og forvirret hvis det er for mange forskjellige folk i et nytt miljø. Derfor er det viktig at barnet har en fast voksen som møter dem, sier Melaas.

7. Ta avskjed

Illustrasjon
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det kan være hjerteskjærende å ta farvel med barnet sitt i barnehagen de første gangene, men det er viktig å være klar og tydelig når man skal forlate barnet.

– Fortell barnet at: «nå går mamma eller pappa», så bør man vinke og smile mens barnet tydelig ser at man drar. Unngå å gjøre avskjeden lang, eller ta farvel flere ganger. Det vil gjøre prosessen tyngre for både barnet og foreldrene, sier Thorsen.

Har du noen gode tips til barnehageoppstarten? Kom gjerne med dine råd i kommentarfeltet under her.