Hopp til innhold

Gjenvalgt som nei-leder

– Jeg håper alle vil merke at jeg har lært mye det første året. Ikke minst har jeg lært å bli glad i en landsdekkende organisasjon som jobber for NEI-saken i hele landet. Det sier gjenvalgt leder for Nei til EU, Kathrine Kleveland fra Vestfold.

Kathrine Kleveland

Kathrine Kleveland mener nei-kampen fremover i all hovedsak må dreie seg om handels- og tjenesteavtaler.

Foto: Sindre Humberset

– I løpet av det første året som leder i Nei til EU har jeg blitt enda mer ihuga nei-dame. Jeg er mer overbevist om at vi har det best utenfor EU og at vi skal jobbe for å komme oss ut av EØS-avtalen.

Ordene tilhører Kathrine Kleveland som i går ble gjenvalgt som leder under Nei til EUs landsmøte i Svolvær.

Kathrine Kleveland gjenvalgt som leder for Nei til EU

- EØS-avtalen har grepet inn i så mye mer enn handel for oss, sier gjenvalgt leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland.

Foto: Sindre Humberset

Et nytt år som frontperson i kampen mot EU-medlemskap står foran Senterparti-damen fra Vestfold.

Les også:

Vil fjerne avtaler

Som noen av sakene organisasjonen vil kjempe spesielt mot fremover, trekker Kleveland frem TTIP (Transatlantic Trade- and Investment Partnership), handelsavtalene mellom USA og EU og tjenesteavtalen TISA (Trade in Service Agreement), som Norge er med på å forhandle om.

– Jeg tror vi har det best uten å være tilknyttet dette, derfor vil vi stoppe TISA-forhandlingene. Vi tror en slik ordning vil frata oss mulighetene for gode velferdstjenester, sier Kleveland.

Hun mener samtidig at TTIP kun har ett mål for øye, økt profitt, og at det ikke er bra forbrukerne.

Les også:

Et politisk paradoks

Kathrine Kleveland

- Vi skal fortsatte å vise at nei til EU er et ja til noe bedre, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Foto: Sindre Humberset

– Så lenge vi har en statsminister som vil inn i EU, så lenge våre to største partier, Arbeiderpartiet og Høyre vil inn, så er vi opptatt av at vi må kjempe for å beholde Norge utenfor, slår Kleveland fast.

Hun viser til at nei-siden har fått flertall på alle meningsmålinger i over ti år, selv om det på Stortinget i flere år prosentvis har vært et større ja-flertall enn det er i befolkningen.

– Vi må jobbe politisk for å fremme det folk mener og at vi har stemt nei to ganger. Da må vi ikke tilpasse oss eller nærme oss et EU som befolkningen ikke vil ha.

Hun understreker at organisasjonen hennes er svært opptatt av folkestyret, men at det blir et paradoks når det norske folk, med sitt nei til EU-medlemskap, velger politikere som ønsker det motsatte.

– Slagordet vi har, Vårt nei til EU er et ja til noe bedre, er det jeg fortsatt vil vise at er det riktige, avslutter den gjenvalgte lederen.