Hopp til innhold

Gjenåpner landets første Klara-kloster

St. Klara-søstrene etablerer seg på nytt på toppen av langestrandbakken i Larvik.

St. Klara-søstre og diakon Georg Aker.

DE ENESTE: Diakon Gerog Aker sammen med de eneste St. Klara-søstrene i landet. Neste måned kommer fire søstre til fra India.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

17. mars 1995 ankom de første nonnene Larvik, og startet opp en ny kommunitet. Dette var første gang at den kvinnelige delen av Fransiskanerordenen etablerte seg i Norge.

Men det kom ikke nye nonner til og dermed kunne ikke kommuniteten utvides.

– Det hele startet i annen etasje på kapellet i Gloppeskogen. Så fikk vi tomt på Ratoppen og klosteret, som betegnes som Høysteinane kloster, ble bygd. Det var nært ved å bli nedlagt, men nå er positivitet og optimisme tilbake, sier diakon Georg Aker.

Positivismen skyldes sju nye søstre fra India. I juli blir de til sammen ni nonner som skal flytte inn i det første Klara-klosteret i Norge. Det er kun søstrene som få gå inn dit.

Føler seg hjemme

Søster Walburgis fra Tyskland kom til Larvik i 2002.

– Hvordan lever dere livene deres i klosteret?

– Vi har tidebønner. Da ber vi tidlig på morgenen, før og etter middag, samt om natten. Vi er som en familie, og føler oss hjemme her, sier hun.

Menighetskirken som ligger rett i nærheten, skal pyntes for fest førstkommende søndag. Da er det nemlig tid for gjenåpning av klosteret.

– Det er veldig spennende. Vi har ikke så ofte fester, sier søster Walburgis og smiler.

St. Klara-søstre på tur i hagen.

BØNN: Mye av dagen går med til bønn.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark