Gir ut bok om kjøttsupper fra hele landet

Turbobudeia Bodil Nordjore er ute med ny bok, denne gangen om oppskrifter på supper med all slags kjøtt i. Nøkkelen til suppesuksess er å planlegge.

Dame med tørkle, forkle og brød i hendene
Foto: Mona Gundersen

Bodil Nordjore feirer snart 25 år som budeie, og er i den forbindelse ute med ny bok. Denne boka handler om kjøttsupper fra hele landet.

Kokkelerer på gamlemåten

Nordjore har alltid vært opptatt av mattradisjoner. Det denne budeia driver med, kan neppe kalles å koke suppe på spiker, for det er få andre i landet som brenner så sterkt for norsk tradisjonell mat.

I tillegg til å lage mat og gi ut oppskrifter, er Nordjore høgskolelektor på Høgskolen i Telemark, der hun er fagansvarlig for tradisjonsmatstudiet i Rauland.

Tidligere har hun gitt ut bøker som «Bodils Fjellmat», «Heimelaga» og «Norsk tradisjonsmat på ein ny måte».

Nå er hun aktuell med boka «Gryta hennar mor», inspirert av hennes egen mor, og slik man lagde maten før i tiden.

– Der du bodde kutta du oppi det du hadde, så de gamle oppskriftene er helt sentrale, sier hun.

Mener det er oppskrifter som alle kan klare

Grunnen til at hun gikk i gang med å skrive boka «Gryta hennar mor» er at hun var redd denne kunnskapen skulle svinne hen. Men viktigst av alt, er entusiasmen over at unge søker mat fra bunnen av.

– Folk vil ha det enkle og det rene, og det gjør meg hjertens glad, sier budeia.

Hun mener oppskriftene er enkle og overkommelige for alle og enhver. Noen av oppskriftene er riktignok av det avanserte slaget, men Nordjore mener det er ingen grunn til at ikke folk skal kunne lage en god suppe fra bunn av i en hektisk hverdag.

– Det handler bare om planlegging, hvis du legger kjøttet i over natta, så har du middag på 1-2-3 når du kommer hjem fra jobb med sultne barn dagen etter, sier hun.

I boka er det både tradisjonelle oppskrifter fra øvre Telemark, der det er mye saltet lammekjøtt, og de mer grenlandsbaserte gris- eller storfeoppskriftene.