Gir Saga Oseberg tillatelse til å seile ut sesongen

Får dispensasjon fra krav om redningsflåter og fastmontert radioutstyr.

Saga Oseberg sjøsatt

SAGA OSEBERG: Nærings- og fiskeridepartementet ber Sjøfartsdirektoratet om å utarbeide et enklere regelverk for historiske skip.

Foto: Yngve Tørrestad

– Jeg vil be Sjøfartsdirektoratet om å utarbeide et enklere regelverk for historiske skip innen neste år. Jeg har forståelse for at det omfattende regelverket ikke nødvendigvis passer i saker som denne, sier næringsminister Monica Mæland.

Tidligere i sommer slo Sjøfartsdirektoratet fast at vikingskipskopien regnes som et passasjerskip ved frakt av blant annet skoleklasser og foreninger.

Stiftelsen bak Saga Oseberg klaget på kravene, og saken har nå blitt behandlet av Nærings- og fiskeridepartementet.

Departementet står fast ved vurderingen om at vikingskipet omfattes av reglene som gjelder for passasjerskip. I første omgang gis Saga Oseberg likevel tillatelse til å seile ut årets sesong uten å oppfylle to av 13 krav fra Sjøfartsdirektoratet.

Fornøyd høvedsmann

Dispensasjonen fra departementet gjør at Saga Oseberg får fritak fra kravet om redningsflåtekapasitet til samtlige passasjerer og fastmontert radioutstyr.

Høvedsmann på Saga Oseberg, Ole Harald Flåten, er fornøyd med avgjørelsen.

– De har gitt dispensasjon for to av de kravene som var vanskeligst for oss å imøtekomme.

Flåten ble selv oppringt av næringsministeren tidlig tirsdag morgen.

– Hun sa også at motorbåten vi bruker i dag kan fortsette å være vår «motor» inntil det kommer et nytt regelverk.

Den siste tiden har Saga Oseberg vært fortøyd i Tønsberg, mens stiftelsen har ventet på en avklaring. Nå gleder høvedsmannen seg til å gjenoppta aktiviteten.

– Nå kreves det at vi har en inspeksjon med Sjøfartsdirektoratet. Så fort det skjer, får vi en midlertidig tillatelse sånn at vi kan ta med firmaer og andre som vil være med på et «ekte» vikingskip.